Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rysowanie w canvas - problem z wymiarami
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
pioncz
Witam,
Od niedawna próbuję swoich sił z rysowaniem na elemencie canvas i wpadłem na problem, którego nie mogę rozwiązać. Kiedy rysuję za pomocą np fillrect(x,y, width, height) to parametry width i height zależą od rozmiaru elementu canvas. Chciałem zrobić aplikację wyświetlającą się w całym oknie przeglądarki i przy zmianie rozmiaru okna, element canvas też zmienia swoje wymiary. Oto przykładowy kod z moim problemem, wyświetlane elementu w myCanvas i myCanvas2 powinny mieć teoretycznie takie same wymiary:

1. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  2. <head>
  3. <script type="text/javascript">
  4. function draw() {
  5. var canvas = document.getElementById('myCanvas');
  6. var ctx = canvas.getContext('2d');
  7. ctx.fillStyle = '#00f';
  8. ctx.fillRect (0, 0,100, 100);
  9. var canvas2 = document.getElementById('myCanvas2');
  10. var ctx2 = canvas2.getContext('2d');
  11. ctx2.fillStyle = '#0f0';
  12. ctx2.fillRect (0, 0, 100, 100);
  13. }
  14. </script>
  15. </head>
  16. <body onLoad="draw();">
  17. <canvas id="myCanvas" style="background:black;width:500px;height:500px;display:block;position:absolute;t
    op:0px;left:0px;"
    >
  18. </canvas>
  19. <canvas id="myCanvas2" style="background:purple;width:100px;height:100px;display:block;position:absolute;
    top:0px;left:0px;"
    >
  20. </canvas>
  21. </body>
  22. </html>
!*!
Cytat(pioncz @ 6.12.2012, 15:33:57 ) *
...wyświetlane elementu w myCanvas i myCanvas2 powinny mieć teoretycznie takie same wymiary....

Nie, ponieważ rysowane elementy są względem płótna, czyli w tym przypadku całego obiektu canvas.
pioncz
Jak są liczone te argumenty względem wys. i szer. obiektu canvas?
!*!
http://www.w3schools.com/html/html5_canvas.asp

Wartości width/height musza być ustalone dla płótna. Ustawienie ich w sekcji style sprawia że elementy w nim się znajdujące są do nich zastosowane względem nich.

IMO ktoś z tym nawalił i w CSS3 powinien być osobny selektor który by to regulował.
pioncz
Dzięki wielkie. Zaraz zabieram się do pracy : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.