Całość polega na tym, że zrobiłem ramkę w png, która ma rozmiar 700x500px. Całość leci do pętli, gdzie nakładana jest na różnych rozmiarów obrazy.
Zależy mi na przeskalowaniu ich w ten sposób by x i y nie były większe od powyższej ramki. Jednak by skalowanie było proporcjonalne, a jeżeli obraz bazowy (na którego nakładany jest png) będzie mniejszy niż 700x500 zostanie wypełniony białym tłem (co chyba jest domyślnie robiony w przypadku imagecopyresampled).
Oto skrypt:
<?php $file = 'photo/'. $image_name .'jpg'; $save = 'photo/'. $image_name .'2.jpg'; if($width > 500 || $height > 500){ $modwidth = $width; // no i co dalej? $modheight = $height; $tn = imagecreatetruecolor($modwidth, $modheight) ; $image = imagecreatefromjpeg($file) ; imagecopyresampled($tn, $image, 0, 0, 0, 0, $modwidth, $modheight, $width, $height) ; imagejpeg($tn, $save, 100); $im = imagecreatefromjpeg('photo/'. $image_name .'2.jpg'); $stamp = imagecreatefrompng('photo/top.png'); $sx = imagesx($stamp); $sy = imagesy($stamp); imagecopyresampled($im, $stamp, 0, 0, 0, 0, $modwidth, $modheight, 700, 500); imagepng($im); imagedestroy($im); } else{ // mniejszy obraz } ?>
Będę wdzięczny za każdą pomoc,
pozdrawiam.