Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Sprawdzenie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Beniooo
Cześć, czy jest możliwość zrobienia czegoś co uruchomione przez CRON będzie sprawdzać czy tabele z jednej bazy, są innej wartości niż w drugiej?
motyl-pl
cześć, tak istnieje możliwość
Beniooo
No, rzeczowa odpowiedź na pytanie, to teraz kolejne:
Jak? biggrin.gif
motyl-pl
Trzeba napisać skrypt np. w php, i wrzucić go do crona na hostingu.
Beniooo
Grrrr...
Co ma się w tym kodzie znaleźć, aby sprawdzało? biggrin.gif
motyl-pl
W kodzie ma się znajdować skrypt który będzie sprawdzać czy tabele z jednej bazy, są innej wartości niż w drugiej.
Nikt nie napisze za Ciebie tego skryptu tutaj, spróbuj sam chociaż coś zrobić a tu spytać o coś z czym masz problem przy pisaniu skryptu.
Podstawa na pewno w Twoim przypadku będzie:
https://www.google.pl/search?q=%C5%82aczeni...lient=firefox-a
Beniooo
Kurde, ja wiem co mam zrobić, tyle że sprawdzanie każdego usera z bazy, porównanie go z drugą, potem wrzucenie całej bazy do drugiej trochę zajmie skryptowi tak?
Tak więc jest coś prostszego ? W sensie coś co się krócej będzie wykonywało
motyl-pl
Daj strukture dwóch baz, i napisz dokładnie co chce zrobić bo nikt tu z kula do wróżenia nie siedzi smile.gif
Pokaż też to co sam zrobiłeś.
Beniooo
Baza 1:
1 tabelka:
5000 rekordów ponad
Jest około 51 pól, w czym chcę sprawdzać 15, typu integer
Na razie zrobiłem pobranie z jednej bazy, pobranie z drugiej, sprawdzenie, jeśli takie same to przechodzi dalej, jeśli nie, aktualizuje rekord oraz wykonuje krótki skrypcik.
Jeśli potrzebujesz coś jeszcze by mi pomóc to pisz
motyl-pl
To nie wiem w czym problem masz:
  1. <?php
  2. $sql = mysql_query("SELECT id,imie FROM osoby"); // Pobieranie z pierwszej tabeli
  3. while($pobierz = mysql_fetch_array($sql)) {
  4. $id = $pobierz['id']; // Pobranie wartości unikalnej
  5.  
  6. $sql2 = mysql_query("SELECT id,imie FROM osoby2 WHERE id = '$id'"); // Zapytanie do drugiej tabeli na podstawie wartości unikalnej
  7. while($pobierz2 = mysql_fetch_array($sql2)) { // Pobranie danych
  8.  
  9. if($pobierz['imie'] != $pobierz2['imie']) { // Przetwarzanie i porownywanie danych czy sa takie same czy nie jak tak to to jak nie to to..
  10. mysql_query("UPDATE osoby SET ... WHERE id='$id'"); // Zmiana na podstawie wartości unikalnej
  11. }
  12.  
  13. }
  14. }
  15. ?>

Zrobione na przykładzie tabeli osoby.

[/php]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.