Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Datetime VS Timestamp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
Witam jakie sa miedzy nimi roznice? wiem ze timestamp automatycznie wstawia date przy wstawianiu lub edycji rekordu a datetime nie. poza tym sa miedzy nimi jakies zmiany zwiazane ze strefa czasowa. i czy to prawda ze na timestamp nie mozna wykonywac operacji na datach z poziomu mysql co mozna tylko na datetime? czyli np dla timestamp nie zrobie czegos jak SELECT WHERE (my_timestamp,INTERVAL 1 DAY)?
viking
A czemu po prostu nie zajrzysz do dokumentacji? http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/datetime.html
Lepiej nie będzie wytłumaczone.
michat34
czyli z tego co widze na timestampie rowniez mozna wykonywac operacje na datach?
wNogachSpisz
Jakie operacje masz na myśli?
michat34
  1. SELECT * FROM cos WHERE (my_timestamp,INTERVAL 1 MONTH)

nie wiem czy tak wyglada konsturkcja ale o intervale mi głównie chodzi. Poza tym DATE_SUB., DATE_ADD i cala reszta
Sephirus
Timestamp to normalne pole datetime z bajerami można na nim zatem robić wszystkie operacje co na datetime. Samo timestamp jest nieco inaczej zapisywane w systemie bazodanowym przez co może być takie pole tylko jedno w tabeli + ma to funkcjonalność że może zostać automatycznie ustawiane przy tworzeniu rekordu. Tyle na ten temat starczy by się nim posługiwać smile.gif

EDIT: Co do konstrukcji to AFAIK raczej chyba:

1. SELECT * FROM cos WHERE my_timestamp + INTERVAL 1 MONTH > NOW();
skowron-line
Cytat(Sephirus @ 13.12.2012, 08:45:26 ) *
Samo timestamp jest nieco inaczej zapisywane w systemie bazodanowym przez co może być takie pole tylko jedno w tabeli + ma to funkcjonalność że może zostać automatycznie ustawiane przy tworzeniu rekordu.

+
Cytat
The DATETIME type is used for values that contain both date and time parts. MySQL retrieves and displays DATETIME values in 'YYYY-MM-DD HH:MM:SS' format. The supported range is '1000-01-01 00:00:00' to '9999-12-31 23:59:59'.

The TIMESTAMP data type is used for values that contain both date and time parts. TIMESTAMP has a range of '1970-01-01 00:00:01' UTC to '2038-01-19 03:14:07' UTC.
i wszystko w temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.