Mam 2 skrypty Logowanie i Rejestracje ,i mam parę pytań odnoście moich skryptów,jestem trochę początkujący

Teraz podam skrawki skryptów ,reszty nie trzeba.
1.Logowanie
<!-- strona --> <div class="cbox-ui cbox-title"><h2>Logowanie</h2></div> <div class="cbox-ui cbox-content"> <div class="clearfix"></div> <?php echo "<table align='center' cellpadding='40' cellspacing='40'><tr><td><a href=\"java script:history.back();\">Użytkownik nie istnieje lub podałeś złe hasło!</a></table></tr></td>"; }else{ require_once("ustaw/config.php"); $exec="*from authme where username='$userid' and Password=password('$password')"; if($rs){ $_SESSION["ID"] = $rs->id; $_SESSION["UserID"] = $rs->Login; $_SESSION["email"] = $rs->email; $_SESSION["vip"] = $rs->vip; }else{ echo "<table align='center' cellpadding='40' cellspacing='40'><tr><td><a href=\"java script:history.back();\">Użytkownik nie istnieje lub podałeś złe hasło!</a></table></tr></td>" ;exit; } }
2.Rejestracja
<div class="cbox-ui cbox-title"><h2>Rejestracja</h2></div> <div class="cbox-ui cbox-content"> <div class="clearfix"></div> <center> <?php include ("ustaw/database_cfg.php"); ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=SHA256" /> <link href="CSS/Style.css" rel="stylesheet" type="text/css"> </head> <body> <center> <form action="?action=register" method="post"> <font color="#black" size="2,3px">Login:<br><br> <input type="text" name="id" class='pole'><br> <br>Hasło:<br><br> <input type="password" name="passwd" class='pole'><br> <br>Powtórz hasło:<br><br> <input type="password" name="rpt_passwd" class='pole'><br> <br>Imię:<br><br> <input type="text" name="real_name" class='pole'><br> <br>E-mail<br><br> <input type="text" name="email" class='pole'><br> <br><br> </font> <input type="reset" value="Wyczysc pola!" class='button'> <input type="submit" value="Zarejestruj!" class='button'> </form></center> <?php $message['success'] = "Konto zostało pomyślnie założone!"; $message['err_acc'] = "Wystąpił błąd podczas zakładania konta!"; $message['err_pass'] = "Poadne hasła nie pasują do siebie!"; $message['exist'] = "Takie konto już istnieje!"; if($_REQUEST['action']=="register") //tutaj się pojawia błąd, bo ten indeks istnieje tylko, gdy formularz zostnie wysłany, dlatego trzeba dodać sprawdzsanie istnienia klucza { $error = FALSE; $id = $_REQUEST['id']; $error = TRUE; //kluczowym jest tutaj ustawienie true dla error, inaczej konto będzie się zakładać zawsze } $passwd = $_REQUEST['passwd']; //pamię?aj, żeby sprawdzać czy hasło nie jest puste, a nie tylko czy zgadza się z powtórzonym $rpt_passwd = $_REQUEST['rpt_passwd']; $real_name = $_REQUEST['real_name']; $email = $_REQUEST['email']; if($passwd == $rpt_passwd && !$error) //dodane sprawdzanie czy error jest FALSE { { } else { $passwd = hash('sha256', $passwd); $mq = mysql_query("INSERT INTO authme (`username`, `password`, `real_name`, `email` VALUES('".$id."','".$real_name."','".$passwd."','".$email."'));") or die(mysql_error()); if($mq = true) { } else { } } } else { } } ?> <div class="clearfix"></div> </div> <div class="cbox-ui cbox-end"></div> <div class="clearfix"></div> </div> <div class="cui cbottom"></div> </div>
Wiem trochę długie

Jak widać w tym kodzie mam Hasowanie do SHA256 i jak już wpisze hasło to hasuje do SHA256 ,lecz chce aby przed całym zakodowany hasłem był napis "$SHA$".
Ok przejdźmy do logowana tu już jest łatwiej bo mam tylko problem z tym własnie rozkodowywanie hasłe ,chyba wiecie o co chodzi

Jeszcze taki 1 mały problemik też z rejestracją ,ale ten kod mi jest potrzebny do porgramu
<? if ($r['id'] >= 0) ?>
Tu tylko aby dało się logować jak jest hasło zahasowane do SHA256 i przed hasłem zakodowanym jest $SHA$
Z góry wszystkim dziękuje!