Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zabezpieczenie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AddoN
Witam,

mam skrypt który wyświetla jedną komórkę z bazy w zależności od tego który użytkownik jest zalogowany:

1.  
  2. <?php
  3. $id = $_SESSION['nazwisko'];
  4. $go = mysql_query("SELECT UserTresc FROM serwis__smod_users WHERE nazwisko = '$id'");
  5. $row = mysql_fetch_array($go);
  6. echo $row['UserTresc'];
  7. ?>
  8.  
  9.  

Pojawił się jednak taki problem, że gdy w bazie są dwie osoby o tym samym nazwisku, czasami skrypt się gubi i wyświetla nie tę zawartość rekokrdu UserTresc która jest do niego przypisana.

Do sesji ładowana jest jeszcze zmienna imie. Czy mógłby mi to ktoś pomóc i napisać jak powinno wyglądać to WHERE nazwisko & imie ='$id' żeby to działało?
Zielonkawy18
  1. $imie=$_SESSION['imie']

i potem po prostu w where dajesz:

1. ... AND imie='$imie'

Pewnie masz zaczętą sesję i tam przetrzymujesz imię - login ( domyślam się ) smile.gif

I nie używaj już mysql tylko PDO.
AddoN
Wszystko działa, dzięki ;]
viking
Ja dodam że to co zostało tutaj przedstawione czyli podstawienie danych bezpośrednio z sesji do zapytania to wzorowy przykład na SQL Injection. Poczytaj o tym i zabezpiecz.
Damonsson
Jak dane przypisywane do sesji są wcześniej filtrowane, to nie ma co zabezpieczać.

Pamiętaj, że ktoś może mieć takie samo na imię i nazwisko. Powinieneś przypisywać unikalne ID dla każdego użytkownika
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.