Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Jak zrobić system skórek?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

No więc tak, od dość długiego czasu piszę skrypt własnego forum.
I pomyślałem że nadszedł czas napisać system skórek, tzn. takie coś jak mają inne fora typu MyBB, IPB itp.

Swoje forum pisałem jak normalną stronę, czyli w każdym pliku są np. różne DIV'y a pomiędzy divem np. $query['tytul_tematu'] itd. itd..

A jak wiadomo, w forum bez takiego czegoś jak system skórek się nie obejdzie, czyli że nie trzeba edytować skryptów PHP forum'owych wszystkich aby zmienić jakiś styl, tylko dajmy na to nie wiem, 1 pliczek, czy tam coś tam.. ogólnie nie mam pojęcia jak działają te systemy skórek na tych forach i chciałem zwrócić się tutaj o pomoc jak to mógłbym zrobić, ponieważ zastanawiam się cały dzień i pomysłów 0.

Jbc. link do forum: http://mpgw.pl - jakby komuś kod źródłowy był potrzebny jak wyglądają divy, style czy coś tam..

Liczę na pomoc.
Pozdrawiam!
mmmmmmm
Piszesz alternatywny plik "style.css". W bazie możesz sobie ew. zapisać którego ostatnio używał. Choć lepszym miejscem na to jest cookie
Weles
Nie o to mi chodzi.

Np. w MyBB w panelu admina jest takie coś jak wybranie stylu i tam są wpisy typu:

Kod
<html><head><title>{$mybb->settings['bbname']} - {$lang->edit_post}</title>{$headerinclude}<script type="text/javascript" src="jscripts/post.js?ver=1400"></script></head><body>{$header}{$preview}{$post_errors}{$attacherror}<form action="editpost.php" method="post" name="editpost"><input type="hidden" name="my_post_key" value="{$mybb->post_code}" /><table border="0" cellspacing="{$theme['borderwidth']}" cellpadding="{$theme['tablespace']}" class="tborder"><tr><td class="thead" colspan="3"><strong>{$lang->delete_post}</strong></td></tr><tr><td class="trow1" style="white-space: nowrap"><input type="checkbox" class="checkbox" name="delete" value="1" tabindex="9" /> <strong>{$lang->delete_q}</strong></td><td class="trow1" width="100%">{$lang->delete_1}<br /><span class="smalltext">{$lang->delete_2}</span></td><td class="trow1"><input type="submit" class="button" name="submit" value="{$lang->delete_now}" tabindex="10" /></td></tr></table><input type="hidden" name="action" value="deletepost" /><input type="hidden" name="pid" value="{$pid}" /></form><br /><form action="editpost.php?pid={$pid}&amp;processed=1" method="post" enctype="multipart/form-data" name="input"><input type="hidden" name="my_post_key" value="{$mybb->post_code}" /><table border="0" cellspacing="{$theme['borderwidth']}" cellpadding="{$theme['tablespace']}" class="tborder"><tr><td class="thead" colspan="2"><strong>{$lang->edit_post}</strong></td></tr>{$loginbox}<tr><td class="trow2"><strong>{$lang->subject}</strong></td><td class="trow2">{$prefixselect}<input type="text" class="textbox" name="subject" size="40" maxlength="85" value="{$subject}" tabindex="1" /></td></tr>{$posticons}<tr><td class="trow2" valign="top"><strong>{$lang->your_message}:</strong><br /><div style="text-align: center;">{$smilieinserter}</div></td><td class="trow2"><textarea name="message" id="message" rows="20" cols="70" tabindex="3">{$message}</textarea>{$codebuttons}</td></tr><tr><td class="trow1" valign="top"><strong>{$lang->post_options}</strong></td><td class="trow1"><span class="smalltext"><label><input type="checkbox" class="checkbox" name="postoptions[signature]" value="1" tabindex="6"{$postoptionschecked['signature']} /> {$lang->options_sig}</label>{$disablesmilies}</span></td></tr>{$subscriptionmethod}{$pollbox}</table>{$attachbox}<br /><div align="center"><input type="submit" class="button" name="submit" value="{$lang->update_post}" tabindex="3" accesskey="s" />  <input type="submit" class="button" name="previewpost" value="{$lang->preview_post}" tabindex="4" /></div><input type="hidden" name="action" value="do_editpost" /><input type="hidden" name="posthash" value="{$posthash}" /><input type="hidden" name="attachmentaid" value="" /><input type="hidden" name="attachmentact" value="" /></form>{$footer}</body></html>

No i... ja tego nie rozumiem jak to 'działa'. zwłaszcza że każda klasa czy co to jest, ma w sobie osobne <html> itd.
mmmmmmm
HTML_Template_IT z PEARa nma choćby coś takiego. (http://pear.php.net/manual/en/package.html.html-template-it.settemplate.php) i nie wiąże się to zupełnie ze skórkami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.