Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dla administratora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
minister1234
Witam.

Otóż załóżmy, że na mojej stronie jest ok. 300 osób. W bazie danych w tabeli USERS znajduje się ID, NICK, EMAIL. Np. za 2 dni bd problemy ze strona bo zmieniam serwer i chciałbym o tym poinformować moich użytkowników droga mailową wysyłając im emaile. I teraz nasuwa się pytanie....

Co proponujecie aby zrobić takie wysyłanie do wszystkich za jednym machem..? Może jakaś pętla, wyciąganie emailow z bazy danych czy cos w tym stylu ?

Jak ja sobie to wyobrażam? Np. tak: Tytuł wiadomości i treść. Dwie rubryki do wypełniania i pod spodem button WYSLIJ. I wysyla to wszystkich emaili znajdujacych sie w mojej bazie danych.

Jest to dla mnie bardzo ważne ! ! !

Z góry dzięki za pomoc !
xxdrago
Raczej tak jak napisałeś, pobierasz użytkownika i wysyłasz maila. Co do wysyłania tych maili no to polecałbym, wysyłać po 50 maili w różnych odstępach czasowych np, co 2 godziny. Możesz na raz wysłać wszystkie ale prawdopodobnie oznaczy ci je jako "spam". Do wysłania tych maili skorzystaj z jakiś gotowych klas np. php mailer. I załóż sobie konto na Gmail.

Pozdrawiam
mmmmmmm
1 mail, 1*DW, 300*UDW
viking
Możesz też zawsze spróbować innej metody. Na nowy serwer wgrać wszystkie pliki ale bazę zostawić starą. Po propagacji DNS zrobić tylko sync bazy i podać nowy adres. Zależy od organizacji struktury, ilości maszyn itp.
Lysiur
Ja bym to rozwiązał inaczej. Utwórz sobie tabelę (np.: mailing), zrób sobie formularz do tworzenia mailingów oraz opcję do filtrowania/kategorowania uzytkowników (może Ci się później przyda).

Tabeli mailing, zapisujesz datę wstawienia (do wysyłki), email odbiorcy (lub jakieś id), treść maila (lub uchwyt do jego szablonu) oraz jakąś flagę - (wysłano, nie wysłano).

Tworzysz sobie zadanie cron, które co określony czas (np.: 3 sek) pobiera z tabeli mailing wiadomości nie wysłane, i je wysyła. Po wysłaniu zaznaczasz w bazie, że dany mail został już wysłany. W ten sposób zrobisz sobie najprostszy mailing i będziesz mógł stale monitorować, czy i jakie maile poszły.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.