Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [MYSQL] zmiana cyfry z bazy na napis
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pomierski
Witam serdecznie,
ze względu że jest to mój początek z zabową w programowaniu musiałe zapytać w tej kategorii.

Mam taki problemik i nie wiem jak to przejść.
Pobieram z bazy wszystkie informacje i w jednej z tabeli mam wyniki 0 lub 1 nazwa tabli to "pierwsza_oferta"
Teraz chciał bym pobrać ten wynik i zamienić go na odp tekst 0=NO 1=OK
mam coś takiego:
  1.  
  2. $query = "SELECT * FROM emaile_dodane WHERE (ok = '1') ORDER BY email ASC LIMIT $limit, $onpage";
  3. $result_m = mysql_query($query) or die (mysql_error());
  4.  
  5.  
  6. if($pierwsza_oferta == 1){
  7. $info_txt_ok.='<font color="#B20000"> OK</font>';
  8. }

Poproszę o jakąś pomoc.
nospor
Cytat
i w jednej z tabeli mam wyniki 0 lub 1 nazwa tabli to "pierwsza_oferta"
To jest nazwa KOLUMNY a nie nazwa tabeli. Nazwa tabeli u ciebie to: "emaile_dodane".
Rozróżniaj te dwie proste rzeczy.

mysql_query jedynie wykonuje zapytanie. Jeżeli chcesz pobrać wynik tego zapytania to musisz użyć mysql_fetch_array() - zajrzyj do manuala, masz to tam opisane
http://pl1.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
Greg0
zapytanie w ten sposób
  1. $query = "SELECT * FROM emaile_dodane ORDER BY email ASC LIMIT $limit, $onpage";

a do wyświetlania wiadomości możesz użyć tablicy
  1. $msg = array('NO', 'OK'); // tablica o indeksach 0 i 1, zwracająca odpowiednią wiadomość
pomierski
dzieki za odp ale jednak cos mi nie dziala. Nic sie nie wyswietla z tabeli lub tylko cyfra 1 lub nazwa pierwszego wpisu.
nospor
No ale pokaż kod po zmianach...
pomierski
  1. $query = "SELECT * FROM emaile_dodane WHERE (ok = '1') ORDER BY email ASC LIMIT $limit, $onpage";
  2. //$result_m = mysql_query($query) or die (mysql_error());
  3. $msg = mysql_fetch_array($query);
  4.  
  5. $row = array('NO', 'OK');

Tego zapytania nie moge zmienic bo to WHERE (ok = '1') wyswietla mi tylko te wpisy któe mają "1" w polu "potwierdzone"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.