mam skrypt, ktory w zaleznosci od wartosci zmiennej $link (za pomoca switch'a) obsluguje mi dany formularz.
np. jezeli mam $link = 'prace' powinno mi obsluzyc formularz i w razie bledow, wyswietlic je nad formularzem...
problem twki w tym, ze po nieprawidlowym wypelnieniu formularza przenosci mnie na admin.php a nie wyswietla jeszcze raz formularza i notek, co zle zrobilem - $download_message.
gdzie blad?
<?php //obsluz formularz dla 'download' $download_message = NULL; if ($_POST['download_przedmiot'] != 'angielski' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'chemia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'fizyka' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'geografia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'historia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'matematyka' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'niemiecki' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'po' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'polski' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'religia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'wos') { $download_przedmiot1 = escape_data($_POST['download_przedmiot']); } else { $download_przedmiot1 = FALSE; $download_message .= \"pole przedmiot musi mieć jedn± z podanych warto¶ci: <span color=\"#000;\">angielski, chemia, fizyka, geografia, historia, matematyka, niemiecki, po, p lski, religia, wos</span>.<br />n\"; } } else { $download_przedmiot1 = FALSE; $download_message .= \"podaj przedmiot, okre¶laj±cy dziedzinę pracy.<br />n\"; } if (strlen($_POST['download_nazwa']) > 0) { $download_nazwa1 = escape_data($_POST['download_nazwa']); } else { $download_nazwa1 = FALSE; $download_message .= \"podaj nazwę pliku.<br />n\"; } if (strlen($_POST['download_link']) > 0) { $download_link1 = escape_data($_POST['download_link']); } else { $download_link1 = FALSE; $download_message .= \"podaj nazwę pliku.<br />n\"; } if (strlen($_POST['download_wielkosc']) > 0) { if (is_numeric($_POST['wielkosc'])) { $download_wielkosc1 = $_POST['download_wielkosc']; } else { $download_wielkosc1 = FALSE; $download_message .= \"wielko¶ć musi być warto¶ci± liczbow±.<br />n\"; } } else { $download_wielkosc1 = FALSE; $download_message .= \"podaj wielkosc pliku.<br />n\"; } //jezeli dane sie zgadzaja if ($download_przedmiot1 && $download_nazwa1 && $download_link1 && $dawnload_wielkosc1) { $query_download = \"INSERT INTO download_spis (data, przedmiot, link, nazwa, wielkosc) VALUES (NOW(), '$download_przedmiot1', '$download_link1', '$download_nazwa1', '$download_wielkosc1')\"; $result_download = @mysql_query($query_download); if ($result_download) { header (\"Location: http://\" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']) . \"/admin.php\"); } else { } } } ?>
i moze ktos ma jakis pomysl, jak moge skrocic:
<?php if ($_POST['download_przedmiot'] != 'angielski' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'chemia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'fizyka' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'geografia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'historia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'matematyka' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'niemiecki' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'po' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'polski' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'religia' OR $_POST['download_przedmiot'] != 'wos') { ?>
z gory dziekuje za pomoc.