Firma hostingowa miała awarię na jednym z serwerów gdzie wykupiłem hosting i teraz coś pozmieniali w oprogramowaniu.
Chodzi mi o sprawę z prawami do katalogów (chmod). Do tego czasu nie było ważne czy utworzę sobie katalog przez klienta ftp czy skryptem php (mkdir), zawsze mogłem do niego dodać pliki (przez klienta ftp i przez skrypt php). Od czasu awarii jak utworzę katalog przez ftp, to tylko przez ftp mogę do niego dodać pliki. Jak zmienię chmod przez ftp to i przez php upload pójdzie. To samo w drugą stronę. Jak przez php utworzę katalog, to tylko przez php wyślę do niego plik. Jak przez php zmienię chmod to wyśle też plik przez ftp.
Trochę to kłopotliwe, bo jak wgram zbackupowaną galerię przez ftp to muszę jej zmienić chmod, żeby dodać nowe zdjęcie przez php.
Albo jak utworzę sobie nową galerię przez php w panelu admina, to dopóki nie zmienię chmoda przez php to przez ftp nie mogę hurtowo dodać zdjęć.
Da rady gdzieś z mojego poziomu to ustawić tak, żeby nie trzeba było tyle razy zmieniać te chmody?

edycja
Dowiedziałem się od firmy, że nie ma jeszcze zainstalowanego jakiegoś modułu odpowiedzialnego za to co mi potrzeba.