Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AuronDiel
Witam! Napisany przeze mnie skrypt nie do końca działa tak jak bym chciał. Skrypt miał po wpisaniu w formularzu i wysłaniu przez metode post do skryptu znależć pliki, które w nazwie slowo, ktore wczescniej wyslalismy i wyswietlic to bez rozszerzenia np. wysylamy z formularza slowo Kot -> Skrypt znalazl w folderze 3 pliki o rozszerzeniu php i wyswietlil je tak: Kot i pies, Kotipies, Ala ma kota i psa. Pomoże ktoś poprawić to? Z góry dzięki.
Skrypt:
  1. <?php
  2. $temat = $_POST['temat'];
  3. $Katalog = 'sc/j.polski/*' . $temat . '*.php';
  4. $nazwy = glob("$Katalog");
  5. $nazwyc = count($nazwy);
  6. foreach($nazwy as $file){
  7. $pathinfo = pathinfo($Katalog.'/*' . $temat . '*.php');
  8. echo '<a href="'.$file.'"><font color="#c4c4c4" size="5">'.$pathinfo['filename'].'</font></a><br /><hr size="1" color="gray">';
  9. }
  10.  
  11.  
  12.  
  13. ?>
amii
Zamień na:
  1. $pathinfo = pathinfo($file);
AuronDiel
amii! DZIAŁA! WIELKIE DZIEKI!! Masz moze pomysl jak zrobic by rozroznialo to duze i male litery?
amii
glob nie ma natywnie wbudowanego filtra pozwalającego rozrózniać duże i małe litery
Ale luknij tutaj -> http://pl1.php.net/manual/en/function.glob.php#101043
Wystarczy, że wywołasz funkcję dla parametru wejściowego czyli w twoim przypadku $temat i powinno śmigać, aha i jeszcze php zmień na [pP][hH][pP] jeśli chcesz też filtrować rozszerzenie
AuronDiel
Przeleciałem wszystkie przykłady... niestety nie wiem jak to zrobić...
amii
No bez przesady przecież tam masz gotowca, kopiujesz tą funckję do swojego pliku i wywołujesz:
$temat = globistr($temat);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.