Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie według liczby rekordów w drugiej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > PHP
teez
Witam,

Mam dwie bazy,

sieci:

-nazwasieci,
-idsieci,
-wlasciciel,

grupy

-id
-idsieci
-nazwaczlonka ( session login )

Teraz mam sortowanie wynikow z samej tabeli sieci

ID nazwa wlasciciel
1 banan ktos

Chcę dodać do tego jeszcze ilośc członków pobieranych z drugiej tabeli ORAZ ABY SORTOWAŁO zaczynając od sieci z największą ilością członków

ID nazwa wlasciciel liczbaczlonkow
2 banan ktos 10
1 gruszka ktos2 6

Używam stronnicowania..

1. $SQL = "SELECT *
  2.  
  3. FROM sieci
  4. ORDER BY id ASC
  5. LIMIT ".mysql_escape_string((int)$_GET['page']*ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE).",".ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE;

timon27
JOIN

Chyba że czegoś nie rozumiem.
teez
Tak ale..

Co zrobić, aby podliczył wyniki np ( bananowi 3 razem, ogórkowi 2 itd [..] ) i według tego posortował?
mortus
  1. SELECT `s`.*, COUNT(`g`.`id`) `liczbaczlonkow` FROM `sieci` `s` LEFT JOIN `grupy` `g` ON `s`.`id` = `g`.`idsieci` GROUP BY `g`.`idsieci` ORDER BY `liczbaczlonkow` DESC LIMIT ...

Choć jeśli tych sieci i grup jest dużo, to lepiej sobie utworzyć dodatkową kolumnę w tabeli sieci i w niej przechowywać liczbę członków. Na pierwszy rzut oka tabela grupy jest źle zorganizowana, chociaż może się po prostu niewłaściwie nazywać.
teez
Cytat(mortus @ 19.01.2013, 10:13:09 ) *
  1. SELECT `s`.*, COUNT(`g`.`id`) `liczbaczlonkow` FROM `sieci` `s` LEFT JOIN `grupy` `g` ON `s`.`id` = `g`.`idsieci` GROUP BY `g`.`idsieci` ORDER BY `liczbaczlonkow` DESC LIMIT ...

Choć jeśli tych sieci i grup jest dużo, to lepiej sobie utworzyć dodatkową kolumnę w tabeli sieci i w niej przechowywać liczbę członków. Na pierwszy rzut oka tabela grupy jest źle zorganizowana, chociaż może się po prostu niewłaściwie nazywać.

Myślę nad tą dodatkową kolumną, a następnie wysłanie rezultatów z niej, ale..

Jak zrobić aby w tabeli było pare "podtabel"? Mam w tabeli rekord z jedną siecią, a w niej kolumnę jeszcze "liczbagraczy" i jak bedzie wyglądało zapytanie, aby każdy kto dołączał, byl w niej zapisywany? Coś typu UPDATE $aktualnaliczba++?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.