Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iframe i textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszqa
Problem mam nastepujacy.
Mialem text wpisywany w textarea i pozniej byl wysylany
A teraz mmusze skorzystac z iframe i nie wiem jak to zrobic

moze ktos mi opisac co mam zrobic?

tzn chodzi mi dokladnie o to aby tresc wpisana w iframie byla wysylana tak jak mialem w textarea ale cos nie dziala czy da rade to jakos zrobic?
fiszol
Witam, niewiem co to ma swpólnego z php...

Kod
<iframe src=stronaZtextarea.php></iframe>

pozdrawiam,
fiszol
miszqa
mam cos takiego
  1. <title> Using execCommand to bold text </title>
  2. <script language="JavaScript">
  3.  
  4. function Init()
  5. {
  6. iView.document.designMode = 'On';
  7. }
  8.  
  9. function boldIt()
  10. {
  11. iView.document.execCommand('bold', false, null);
  12. iView.document.execCommand('InsertSelectDropDown', false, null);
  13. }
  14.  
  15.  
  16. <body onLoad="Init()">
  17. <iframe id="iView" style="width: 200px; height:70px"></iframe>
  18. <br><br>
  19. <input type="button" onClick="boldIt()" value="Toggle Bold">
  20. </body>
  21. </html>

i chce to wyslac np do kogos mejlem z tym ze to ma byc czesc skryptu php
wiec jak pobrac informacje z iframe. wczesniej uzywalem textarea i dzialalo ok ale teraz musze dodac opcji kilka i juz sie gubie
Guest
ja tez bym z checia sie dowiedzial jak mozna wyciagnac dane z pola iframe zamiast z textarea
DreeD
Do iframe'a informacje się wysyła a nie z niego pobiera. Nie jest to formularz, nie widze sposobu na zrobienie tego w php.. ale moze sie nie znam tongue.gif
bregovic
mozesz uzyc FCKeditor'a - znajdujacego sie pod adresem http://www.fckeditor.net/ - potrafi wyslac zawartosc iframe'a dalej.
Guest
to jak wyciagnac dane z iframe?
w koncu jakos to musi sie dziac bo inaczej nie byloby takiego edytora jak tutaj
bregovic
@Guest: mam propozycje: sciagnij sobie FCKeditora i znajdz w kodzie smile.gif
Guest
rewelacja to moze wszystko bede sciagal aby jakas czesc znalezc w kodzie nie uwazasz ze to zbyt glupie.
a moze nikt nie wie i tak bedzie kierowac odpowiedzi. bo dla mnie wyglada to tak sam nie umiem ale jest w jakims systemie wiec podam odpowiedz niech sobie wyszuka?
mysle ze to nie o to chodzi
bregovic
chodzi o to, ze ja nie wiem - nie potrzebuje tej wiedzy. jesli bym potrzebowal - to bym albo usiadl nad czyims kodem, albo zapytal kogos kto wie - np kogos kto zrobil fckeditora.

podaje ci rozwiazanie - moze ktos inny ma lepsze =]
Guest
sluchaj teraz sam popatrz na sens swojej wypowiedzi. wypowiadasz sie na temat na ktory nie wiesz wiec po co ? mozesz mi powiedziec jaki masz cel w udzielaniu odpowiedzi zupelnie nie potrzebnych?questionmark.gif chyba ze twoje ego mowi nabij wiecej postow na liczniku
wobst
Kolega podpowiedział tylko, ja on to robi. Metodą prostą, ale jego, to jest podpowiedź i po to właśnie jest forum, aby każdy mógł powiedzieć co o tym myśli.
DeyV
1. o ile się nie mylę, to tego typu edytory wcale nie pracują na na iFrame, tylko na odpowiednio zmodyfikowanym przez JS textarea.

2. twój pomysł jest mija się z celem, własnie dlatego, że nie możesz wpisywac jakiegoś tekstu tak poprosu do iframe. Iframe służy tylko i wyłącznie do wyświetlania zawartości innej strony html, mogącej zawierać własne formularze, grafiki itp.
Na pewno nie jest to "input" do którego user może wpisywać jakąś zawartość.

3. Jeśli chcesz stworzyć webowy edytor WYSIWG, to ... daruj sobie. Jest wystarczająco dużo gotowców, takich jak choćby ten powyższy lub świetny textArea
Napisanie tego samdzielnie to naprawdę mnóstwo pracy, wymagajacej całkiem dobrej znajomości JS.

4. Guest, kimkolwiek jesteś, pamietaj, że to dy zadajesz pytanie, i to Ty liczysz na odpowiedź. Dlatego podchodź z odrobinę większym szacunkiem do KAŻDEJ próby podpowiedzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.