Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Powiadomienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
crew123
Cześć.
Robię powiadomienia o ogłoszeniach i chce aby powiadomienia przychodziły z jakiegos okregu np: 50km od 00-000 (kod pocztowy). Normalnie ogloszenia sobie zbiore z tego okregu, ale nie wiem jak wybrac tylko te ktore ktos wypromowal. Tylko jest sek w tym, ze nie chce wszystkich promowanych tylko te ostatnie ktore sie promowaly. Macie jakas koncepcje na to?
CuteOne
  1. SELECT * FROM ogloszenia WHERE promowane = 1 ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 10
crew123
Chodzi mi o to, ze po wyslaniu powiadomienia o tym, ze ktos wypromowal ogloszenia zapisuje w bazie wyslano = 1 i nie wiem jak to ogarnac aby wlasnie wyslalo to do tego uzytkownika ktory ustawil sobie jakis kod i promien z ktorego maja przychodzic do niego powiadomienia.
kristaps
Chyba musisz lepiej opisać problem. Pierwszy post dotyczy głównie promowania, drugi już bardziej kwestię wyboru odpowiednich danych. Wybór powiadomień "promowanych" jest możliwy jeśli w jakikolwiek sposób oznaczasz taki wpis w bazie. Jeżeli nie, a masz dostęp w strukturę sql, to dodaj kolumnę z statusami - mniej więcej to o czym pisał CuteOne. Chyba, że Twoje "wyslano = 1" oznacza tylko promowane wpisy. Wtedy:

1. SELECT * FROM ogloszenia WHERE wyslano = 1 ... AND warunek z okręgiem

Cytat
nie wiem jak to ogarnac aby wlasnie wyslalo to do tego uzytkownika ktory ustawil sobie jakis kod i promien z ktorego maja przychodzic do niego powiadomienia.

Wcześniej napisałeś, że potrafisz wyciągnąć informacje z danego obszaru. Musisz po prostu sprawdzać czy w danym rejonie występuje użytkownik, który chce otrzymywać promowane ogłoszenia.

No chyba, że chodzi o coś innego.
crew123
Chyba wykminilem, sprawdza czy dane ogloszenie jest w tym obszarze, potem przekazuje do tabeli odpowiedzialnej za wyslanie i cron, koniec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.