Otóż od dwóch dni męczę się z jednym skryptem i nic nie mogę zrobić. Naprawdę szukałem po googlach i innych forach i wszystko co znalazłem nie okazało się pomocne.
Proszę o pomoc, gdyż naprawdę jest do dla mnie ważne.
Więc do rzeczy. Mam tabelę z polami: id, nick, kod, used.
Pole nick przechowuje nick gracza który się zarejestrował, kod ma przechowywać kod

Teraz rzecz o którą mi chodzi. Pole used, mówi nam czy kod został już wykorzystany.
Inaczej.. na początku w bazie są same kody(wartości pól nick i used = null). Gracz może sie zarejestrować podając swój nick i kod. Kiedy już to zrobi, skrypt musi sprawdzić czy kod został wykorzystany (wartość 1 w polu used). Jeśli nie, to dodaje jego nick do podanego przez niego kodu i przypisuje polu used podanego kodu wartość 1.
W ten sposób gracz ma mieć możliwość zarejestrowania się na kilka różnych kodów, ale nie zarejestruje się na kilka różnych nicków, na ten sam kod.
To moje nieudolne próby. (doświadczonych proszę o wyrozumiałość.):
$nick = $_POST['nick']; $kod = $_POST['kod']; $wartosc = 1; if(!$nick){ } if(!$kod){ } $checkwartosc = 'select used form kody where kod='.$kod.'\';'; if($check = NULL){ $dodajnick = 'update kody set nick=\''.$nick.'\', used='.$wartosc.' where kod='.$kod.';'; }else{ } }else if ($check = 1){ } ?>
Pozdrawiam, Przemek.