Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][SQL][PHP] Integracja sklepu z fb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bor1904
Witam,
Mam kilka bardziej metodologicznych jak technicznych pytań.

Chcę na portalu służącym do wymiany przedmiotów (występuje adres wysyłki) dać możliwość rejestrowania się i logowania przez FB ze względu na wygodę. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Na portalu przyjęto tak jak na allegro oznaczania userów nickami - co z userami z FB ?
2. Normalnie rejestrujący się człowiek na portalu podawał adres wysyłki żeby po wymianie osoba wymieniająca otrzymała adres na maila lub mogła podejrzeć na koncie tej drugiej osoby. Co z ludzmi z FB ?

Mój pomysł jest taki

Po kliknięciu "zaloguj" i potwierdzeniu "dialogu" aplikacji przekierować na stronę rejestracyjną portalu z częściowo uzupełnionym formularzem. Delikwent wypełniłby tylko pole nick i pola adres wysyłki i wszystkie problemy załatwione.

.... czy to ma sens ? jak to się robi w profesjonelnej integracji np. sklepów?

dzieki i pozdrawiam
KB
kristaps
Nickiem może być id z Facebooka, dla innych byłby widoczny np. tak: 2...5, jak to allegro ma w zwyczaju ukrywać. Jest to stała wartość, więc idealnie się nadaje. Co do adresu, to po prostu zrób konieczność uzupełnienia profilu.
CuteOne
Z poziomu aplikacji ustalasz, które dane osoby logującej się przez FB chcesz "posiąść". Nie ma przeszkód w otrzymaniu imienia, nazwiska itp. danych. Wszystko masz pod adresem http://developers.facebook.com/docs/gettin...arted/graphapi/
bor1904
Technicznie wiem jak zalogować użytkownika i wyciągnąc dane z profilu na FB. Mam pytania tylko organizacyjne...

Nadawanie cyfr podzielonych kropkami chyba nie bardzo.... w panelu oglądać że wymiana zaszła międzu użytkownikiem 234...564 a użytkownikiem 546...958.

Wydaje mi się że nick powinien user sobie wybrać... Najwyżej z automatu mu jakiś stworzyć np 3litery imienia 2 litery nazwiska i pierwsza cyfra id - co potem bedzie mógł zmienić ale to chyba bez sensu bo i tak bez danych adresowych bedzie bezużyteczny na portalu.

Ktoś jeszcze ma jakieś wskazówki/sugestie ?

dzieki!
kristaps
Sugerowałem by ukryć id dla normalnego użytkownika przeglądającego oferty kupna danego przedmiotu - o ile przewidujesz taką możliwość. CuteOne podał dobry sposób, ale tak na prawdę zbyt wiele istotnych informacji nie wyciągniesz. Mowa o tych koniecznych do transakcji. Facebookowe id jest świetnym identyfikatorem użytkownika - ze względu na unikalność, poza tym w API prawie w każdym przypadku jest konieczne, co jest kolejnym plusem przy ewentualnych bajerach (komentarze produktu, pw, itd.). Nazwa wyświetlana (nawet z możliwością edycji) może być generowana na podstawie imienia i nazwiska. Pozostaje jeszcze pewnie telefon i email, reszta danych z fb jest zbędna - tym bardziej, że co drugi użytkownik mieszka na Ibizie czy w NY. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.