Cytat(Michasko @ 28.01.2013, 14:48:33 )

To, co Ci powiedziałem, przesunie komunikat na prawo od pola (tak jak napisałeś w pierwszym poście - "gdzieś w prawo np.") ->
SCREENJeśli chcesz umieszczać sobie je gdzieś indziej, to wejdź tutaj:
http://docs.jquery.com/Plugins/Validation/validatei poszukaj o opcji 'errorPlacement'. Jak zauważysz, na zmiennej 'error' jest tam używana metoda 'insertAfter' - zamień ją na coś innego, co umieści ten błąd np. w wybranym przez Ciebie DIV-ie:
$('#ID_diva').append(error);
powyższy kod nie działa

[edit] ale poniższy tak
UWAGA UWAGA
PANIE I PANOWIE ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE KTÓRE MOŻE POSŁUŻYĆ KAŻDEMU.męczyłem się 3 dni ale warto było bo w końcu się udało.
Oto rozwiązanie JAK PRZENIEŚĆ BŁĘDY JavaScript DO WYBRANEGO PRZEZ SIEBIE DIVA GDZIEKOLWIEK NA STRONĘ.
Coś podobnego na wzór errorPlacement ale to na 100% działa, a errorPlacement nie zawsze.
Po 1. W pliku php w kórym mamy formularz przerabiamy swój kod formularza na wzór tego czy inaczej mówiąc przekształcamy swój formularz podobnie do tego:
<form action="" id="formField">
<label for="user">Nazwa użytkownika</label>
<input type="text" minlength="3" maxlength="35" style="width:100px;" id="user" name="user" /></form>
Po 2.Tworzymy nowy plik JavaScript lub w istniejącym już pliku JavaScript który oczywiście musi być podpięty do wyżej używanego pliku php zwykłym kodem (pomiędzy sekcjami <head> a </head>) typu:
<script type="text/javascript" src="aplikacja/formularz/skrypty/js/script.js"></script>
(ścieżkę oczywiście proszę zmienić według swojej lokalizacji pliku)
umieszczamy taki magiczny kod:
function initValidate()
{
$("#formField").validate({
errorLabelContainer: "div#labelErrors",
fullName: {
minlength: 2,
required: "Proszę wpisać nazwę użytkownika.",
minlength: jQuery.format("Nazwa użytkownika musi zawierać minimum {0} znaki.")
},
}});
całą rolę odgrywa tutaj funkcja
errorLabelContainer: "div#labelErrors", która odpowiada za przenoszenie errorów do wskazanego diva.
Ja swój div w którym chcę umieszczać błędy nazwałem
labelErrors.
Po 3. Musimy określić style czyli gdzie i jak mają się pokazywać nasze errory z formularza.
W pliku PHP z punktu powyżej <head> 1 dodajemy linijkę ze ścieżką do pliku style np.
<link href="aplikacja/formularz/style.css" rel="stylesheet">
#labelErrors {
color: #920A39;
float: right;
font-family: Helvetica,Arial,sans-serif;
font-size: 11px;
height: 22px;
margin-right: 21px;
margin-top: -46px;
overflow: hidden;
position: relative;
text-align: right;
width: 380px;
padding-top: 4px;
padding-right: 8px;
padding-bottom: 4px;
padding-left: 4px;
}
co do tego kodu to oczywiście kolory, fonty, padding czy marginesy mozna zmienić według uznania. co do pozostałych wartości to takie zalecam ze względu na
to że próbowałem bardzo wielu kombinacji i ta okazała się strzałem w 10. Np. jeśli byłoby kilka błędów to na stronie w tym divie w którym mają się one pokazywać zobaczymy jeden bład
a pozostałe są w tle niewidoczne. Jak uzytkownik poprawi blednie wypelnione pole to wskoczy automatycznie kolejny błąd jeśli taki jest. Więc jest czysto i spójnie
Po 4.W pliku PHP z punktu 1 w którym mamy formularz (już przerobiony) dodajemy div id w takim miejscu gdzie chcemy aby błędy się pokazywały.
W moim przypadku to
Po 5.Otworzyć ulubiony napój i delektować się świętym spokojem, że błędy pokażą się tam gdzie chcemy a nie albo pod polem input albo obok niego.
Dziękuję, że mogłem dołożyć swój wkład dla społeczności PHP.