Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeglądarki internetowe zmieniają kolor grafiki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
seba123
Cześć, mam bardzo nietypowy problem.

Przeglądarki internetowe (chome, ff, ie) wyświetlają grafikę w innych barwach niż przeglądarki grafiki (przeglądarka Winowsowa, Irfan View, Photoshop etc). Poszukuję rozwiązania tego problemu.

Najłatwiej sprawdzić to na czerwonym kolorze: w przeglądarkach internetowych RBG to R = 232, G = 1, B = 22 natomiast normalnie grafika ma R = 199, G = 7, B = 28

Link do przykładowej grafiki -> http://al.com.pl/menu_ico.png

Grafika nie ma przezroczystości, więc proszę się nie sugerować że to PNG - layout w JPG również ma ten sam problem.

Pozdrawiam.
!*!
Zapisując obraz musisz zapisać w nim również gammę (powinno to być dostępne w opcjach zapisu).
seba123
Dodam też że wszystko zapisywane jest jak wcześniejsze projekty i pierwszy raz ten problem występuje.

Konwersja z png -> jpg tez nic nie zmienia, tj zapisuje z png do jpg i w przeglądarkach grafiki jest ok, w internetowych juz nie, a przy zapisie do jpg nie ma opcji zapisu gamma.

Ogólnie ciekawa sprawa, spróbuję zobaczyć w Photoshopie z profilami kolorów, może tam coś pomoże.
!*!
To znajdź opcje lub zmień program który to umożliwia np. GIMP. "współczynnik gamma" lub wtyczka "save for web" którą nie tylko kompersujesz obraz bez straty jakości, ale i zapominasz o takich problemach.

Stać Cie na photoshop a nie wiesz jak to powinno być zapisywane i dlaczego? biggrin.gif
seba123
Cytat
Stać Cie na photoshop a nie wiesz jak to powinno być zapisywane i dlaczego? biggrin.gif
Hehe, ja dostaję tylko wycięta grafikę i ewentualnie zgłaszam nieprawidłowości wink.gif

W CS6 jest opcja Save for web, ale nic nie zmienia bądź grafik nie ogarnia tongue.gif czy możesz poprowadzić mnie "za rączkę"? wink.gif

!*!
To zgłoś to grafikowi, On powinien to wiedzieć wink.gif W CS5 była opcja "zapis dla internetu i urządzeń" a tam zaznaczasz "metadane" (czy coś w tym stylu) to powinno odpowiadać też za gammę, a jak nie, to w opcjach obrazu, gdzieś masz to wyłączone.
seba123
Hehe, wziąłem pierwszy raz PS'a w swoje ręce i ogarnąłem smile.gif dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.