Czytałem już, za dużo tego, można szybciej, inaczej, prościej... and good of course.
Ogólnie to nie (tylko) w tym rzecz, problem jest taki że są zaindeksowane strony z id użytkownik wchodząc na stronę z wyszukiwarki przechodzi od razu do kolejnego kroku głosowania, a nie powinno tak być.
Może trzeba tutaj zrobić jakieś rozpoznanie w PHP skąd wchodzi użytkownik z jakiego adresu, jeśli nie ze strony właściwej,a zewnętrzenego adresu to przekierować na stronę. Jak to zrobić w PHP, a może trzeba tutaj wykonać coś jeszcze innego?
Ok, nie miałem czasu na czekanie, więc już rozwiązałem mój problem w PHP.
Może komuś będzie przydatne, to dodaje kod:
$self_plik = basename($_SERVER["PHP_SELF"]); $ref_string = $_SERVER['HTTP_REFERER'];
$ref_plik = $ref_array[count($ref_array)-1
]; if ($self_plik != $ref_plik) {
header("Location: $self_plik"); }
Dodałem też na podstronach o niemal identycznej treści kod:
<link href="podstrona_wlasciwa.php" rel="canonical" />
Z tym tagiem jak rozumiem jest tak, że powinien być na każdej podstronie z id (id mającym zastosowanie tylko do sortowania, głosowania, itp.) i informować wyszukiwarke, iż właściwa strona znajduje się pod adresem podanym w znaczniku <link>?
Mam też kolejne pytanie,
pod przesłanym linkiem (sowiq) obejrzałem też filmik i problem z duplicate content...
www.example.com
example.com
www.example.com/
example.com/
www.example.com/index.html
example.com/index.html
www.example.com/index.php
example.com/index.php
co zrobić w podobnym przypadku (jakie przekierowanie?), aby było jasne, że adresem strony dla każdego przypadku jest:
-
http://example.com - każdy adres w innej formie odnosi się tylko do tej jednej strony (jednego adresu).
Przekierowania typu z www na bez www, index.php stosuje (są znane), ale w pierwszych czerech liniach są adresy ze sleshem i bez, tutaj nie wiem jaka to różnica, czy to jest różny adres, np.: example.com , a example.com/ ? O co tutaj chodzi (przekierowanie, slash)?