Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][MySQL]test bazy danych/ wyśiwtlanie php w przeglądarce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ABDOO
Witam,
dopiero zaczynam swoją przygodę z php i mysql. Najwyraźniej jakieś zaćmienie umysłu mnie dopadło, bo zupełnie nie wiem jak ruszyć. Generalnie dążę do tego by móc wstawiać na stronę artykuły z bazy danych. Ale albo nic się nie wyświetla w przeglądare po wstawieniu kodu, albo wyswietla się kod od połowy i zupełnie nie wiem dlaczego. Korzystam z XAMPP, i pliki index.php czy index.html umieszczam w katalogu htdocs.
Chciałam przeprowadzić chociaż prosty test połączenia z bazą danych z kodu:

<html>
<head>
</head>
<body>
<?php
$bd = mysql_connect("localhost","root","haslo");
if(!$bd)
{
echo "Wystąpił błąd połączenia z bazą danyh numer: <br>".
mysql_errno()."<br>";
echo "Ostrzeżenie: ".mysql_error();
exit;
}
else {
echo "Połączenie z bazą nawiązane prawidłowo.";
}
?>
</body>
</html>

zapisanego w test_db.php

ale w przeglądarce wyświetla mi się :

". mysql_errno()."
"; echo "Ostrzeżenie: ".mysql_error(); exit; } else { echo "Połączenie z bazą nawiązane prawidłowo."; } ?>

O_O

Proszę o pomoc, bo załamuję ręce.
gitbejbe
ciekawe:D w echo patrze już nie wiem który raz i nie widzę błędu, jedynie w mysql_errno() mogłbyś zrobic mysql_errno($bd)
  1.  
  2. //zachecam do plądrowania manuala
  3.  
  4. $link = mysql_connect("localhost", "mysql_user", "mysql_password");
  5.  
  6. if (!mysql_select_db("nazwa_twojej_bazy_danych", $link)) {
  7. echo mysql_errno($link) . ": " . mysql_error($link). "\n";
  8. }
  9.  

link

...chociaż ja zalecam nie wyświetlać wogole żadnych errorów ; ) Jak już się poduczysz php i dostaniesz fioła na pkt. bezpieczeństwa, to tego typu errory zapisuj sobie do pliku lub wysyłaj na maila a zwracaj tylko komunikat tekstowy że np serwer nie działa.

EDIT:

a juz wiem co z tym echem ! chyba ;p spróbuj takie coś : echo " teskt blablabla "'.$jakis_blad.'" blabalbla ";
zwracam uwage na "'
ja akurat echo zawsze rozpoczynam od znaku ' zamiast " dlatego wtrącam kod tylko używając znaku '.
nospor
Przecież widać jak wół, że kod PHP ci się nie wykonuje.....

ABDOO
zaraz jakoś postaram się to ogarnąć smile.gif dziękuję bardzo za pomoc
bo okazało się, że każa próba kończyła się na wyświetlaniu części kodu w przeglądarce, niezależnie od kodu, czyli standardowe "hello world!" to u mnie też było "hello world! ?> " O_O
po otworzeniu kodu dostępnego w manualu na php.net, okazało się, że ten skrypt działa bez zarzutu
próbowalam porównać oba pliki, które autentycznie wyglądają identycznie, i nic. żadnych spostrzeżeń, a potem jak skopiowalam kod spomiędzy <?php i ?> z niewykonującego się pliku do tego zapisanego z manuala z php.net wszystko zaczęło działać... O_O
czy to możliwe że spacja/ enter ma z tym coś wspólnego O_O

Cytat(nospor @ 11.02.2013, 08:55:59 ) *
Przecież widać jak wół, że kod PHP ci się nie wykonuje.....

super, dzięki za tę cenną informację
choć pisząc swój post miałam nadzieję otrzymać pomoc w znalezieniu takiego rozwiązania, żeby się wykonywał
nospor
Cytat
super, dzięki za tę cenną informację
choć pisząc swój post miałam nadzieję otrzymać pomoc w znalezieniu takiego rozwiązania, żeby się wykonywał
Moja odpowiedź była kierowana bardziej do gitbejbe, który zaczął wymyślać niestworzone historie jak to np. mysql_errno powoduje bledy, albo zebys bledów nie wyswietlał bo coś tam....

Do Ciebie zresztą też było to kierowane: skoro widzisz, ze kod php się nie wykonuje, znaczy ze albo odpalasz to w .html zamiast w .php albo nie podpiales w ogole php.
W historyjkę z enterem trudno uwierzyc, gdyz kod co tu pokazales jest jak najbardziej poprawny.
ABDOO
Cytat(nospor @ 11.02.2013, 09:24:10 ) *
skoro widzisz, ze kod php się nie wykonuje, znaczy ze albo odpalasz to w .html zamiast w .php albo nie podpiales w ogole php.
W historyjkę z enterem trudno uwierzyc, gdyz kod co tu pokazales jest jak najbardziej poprawny.

jak wspomniałam plik zapisany jest jako .php, więc domyślam się, że nie powinien się odpalać w .html
a z tym podpięciem php to o co chodzi? może rzeczywiście w tym się mój błąd kryje...

żeby było ciekawiej kod :
Kod
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
    <head>
        <title>Example</title>
    </head>
    <body>

<?php
            echo "Hi, I'm a PHP script!";
        ?>

</body>
</html>

Działa bez zarzutów

natomiast:
Kod
<html>
<head>
  <title>PHP Test</title>
</head>
<body>
<?php echo "<p>Hello World</p>";
?>
</body>
</html>

wyświetla: Hello World

"; ?>
nospor
Odpal kod z : echo "Hi, I'm a PHP script!"; w przeglądarce. Po czym wciśnij "Pokaż źródło" i pokaż nam co dokładnie tam jest.
gitbejbe
fakt nie wziałem pod uwagę tego, że mogłeś nie zapisać pliku w formacie php (z przyzwyczajenia zaufałem, ze to oczywiste). co do errno to było wtrącenie a nie wskazanie błędu, podobnie jak uwaga z wyświetlaniem błędów... Próbowałem pomóc, ale co tam ; ) doskonale wiem, ze są mądrzejsi ode mnie ale o wiele lepiej czyta się czyjeś mądrości bez zgrzytów...
nospor
Nie chodzi o to, że są mądrzejsi. Ale po co pisać coś, co nie ma żadnego związku z problemem? Czemu wiec nie napisałeś o stosowaniu OOP, wyjątków, MVC? To też ważne i to również nie ma związku z problemem. Jak już chcesz pomagać nie na temat to rób to po całości wink.gif
ABDOO
Kod
<html>
    <head>
        <title>Example</title>
    </head>
    <body>

Hi, I'm a PHP script!
    </body>
</html>
kod działający ze źródła strony

Kod
<html>
<head>
  <title>PHP Test</title>
</head>
<body>
<?php echo "<p>Hello World</p>";
?>
</body>
</html>

i nie działający dla porównania smile.gif

i to o czym mówiłam: jak wstawię tylko tę część między "echo" a ; z kodu nie działającego do kodu działającego w domyślne miejsce, kod działa O_o

Kod
<html>
    <head>
        <title>Example</title>
    </head>
    <body>

<p>Hello World</p>
    </body>
</html>
nospor
To właśnie dostajesz po wciśnięciu: "Pokaż źródło" w przeglądarce? Hmm..... dziwne.
ABDOO
i właśnie zauważyłam, ze ze źródła tej ostatniej strony pokazuje jakby tam wogóle nie było php O_O
choć jak otwieram plik .php notatnikiem to się wyświetla
<html>
<head>
<title>Example</title>
</head>
<body>

<?php
echo "<p>Hello World</p>";
?>

</body>
</html>

O_O
nospor
Jesteś pewien że oba skrypty odpalasz jako .php? Oba odpalasz w przeglądarce poprzez http://localhost/skrypt.php? Czy może jeden odpalasz dwuklikiem ?
ABDOO
sprawdzone po raz kolejny: oba skrypty mają rozszerzenie .php i są odpalane poprzez wpisanie w pasku adresu: localhost/nazwapliku.php
nospor
Pozbawiasz mnie wszelkich znanych błędów.... wink.gif

Wygląda to wiec tak, jakbyś miał tam jakieś specjalne znaki, niewidoczne w edytorze, a rozwalające kod.
ABDOO
tak to już jest z uczniami, że czasem jak sypną pytanie, to najlepszego nauczyciela zatyka ... często to jednak tak banalna odpowiedź, że aż się o niej nie pomyśli.
Dziękuję ślicznie za zainteresowanie i okazaną pomoc.
Będę pisać od nowa i próbować dalej smile.gif Teraz jak już chociaż ten jeden skrypt działa przynajmniej wiem, że php rzeczywiście istnieje wink.gif
nospor
Cytat
tak to już jest z uczniami, że czasem jak sypną pytanie, to najlepszego nauczyciela zatyka ...
Żeby nauczyciel stał nad Tobą i widział to co Ty to by pewnie problem w mig rozwiązał. A tak na odległość nie da się wszystkiego zobaczyć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.