Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dzielenie zmiennej przez zmienną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-parasite-
Witam wszystkich!

Mam mały problem z dzieleniem zmiennej przez zmienną. Mam sklep internetowy, w którym posiadam produkt w cenie 1000 zł.
Do tej pory (na angielskiej wersji sklepu) po prostu tą kwotę dzieliłem na 4 aby otrzymać sumę EUR. Teraz znalazłem trochę
czasu i udało mi się podpiąć skrypt ściągający kursy walut z NBP. Po małej modyfikacji udało mi się zapisać wszystko do bazy
i wyciągnąć średni kurs z danego dnia automatycznie. Wpisałem go do zmiennej i ...

Podczas zamówień miałem wcześniej coś takiego:

1. $order_price=price_format(array_sum($basket_data['price']))/4;

co dawało mi 1000.00 dzielone na 4 czyli 250.

Teraz próbuję już od dobrej godziny zrobić tak aby podzielić ten 1000 na zmienną $kursik, która to wynosi DOKŁADNIE 4,1519.

Najpierw próbowałem zwykłego dzielenia zamiast czwórki dać /$kursik, następnie zajrzałem do podstaw i doczytałem, że da mi to
wynik ale bez reszty więc użyłem także modulo, a potem próbowałem dodać do siebie wyniki z dzielenia i modulo. W każdym
wypadku otrzymywałem wynik 250. Pomijając te miejsca po przecinku to powinno dać mi 240... Ten system sklepowy nie był
pisany przeze mnie i nie do końca wiem o co chodzi.
-parasite-
Ok... przepraszam za taką gafę. Wystarczyło zamienić w zmiennej przecinek na kropkę.
Michasko
Zamień przecinek na kropkę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.