CamLinux
26.02.2013, 20:46:01
Witam,
nie wiem czy zadaje w dobrym dziale, i czy moje pytanie jest w ogóle możliwe, ale tak.
Mam napisaną pewną funkcję php, który dajmy na to wysyła e-maila.
Wiadomo, aby wysłany został e-mail strona się musi przeładować z np. danymi POST.
A ja bym chciał aby tą funkcję wykonał javascript bez przeładowywania.
Czy jest to możliwe ? Jeśli tak to jak.
Z góry dziękuję, Pozdrawiam.
semafor1985
26.02.2013, 22:12:29
chcesz wysłać maila javascriptem?
Cytat
Wiadomo, aby wysłany został e-mail strona się musi przeładować
nie musi się przeładowywać żeby wysłać maila
no ale rozumiem że masz jakiś formularz i chcesz aby użytkownik po wypełnieniu pól naciskał guzik i ma się wysyłać mail?!
o to chodzi?!
CamLinux
26.02.2013, 22:26:21
Nie koniecznie e-mail, to przykład był, cokolwiek.
W tym przypadku mam funkcje php która wysyła zapytanie http do zewnętrznego serwera.
No i chciałbym aby po kliknięciu przycisku wykonało się to bez przeładowywania strony, a podczas tego żeby javascript wyświetlił tekst ładowanie.
semafor1985
26.02.2013, 22:33:27
czyli chcesz wysłać jakieś zapytanie do serwera bez przeładowywania strony?
nie wiem dokładnie ale czy AJAX nie nadaje się do takich rzeczy?
lukasz1985
27.02.2013, 12:13:42
Jeżeli mowa o AJAXie to w zasadzie można zrobić wszystko bez przeładowania strony w głównej ramce dokumentu, może być konieczne przeładowanie IFRAME jeśli ma być wysyłany jakiś plik.
Technicznie rzecz biorąc jest to wysłanie takiego samego zapytania jak po wysłaniu formularza metodą POST na serwer, różnica polega na tym, że wszystko dzieje się w tle i wykonuje to JavaScript wysyłając dane i odbierając rezultat zapytania.
Wydaje mi się, że właśnie o to Ci chodzi. Jeśli tak, poczytaj sobie o AJAXie i asynchronicznym ładowaniu plików na serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.