Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potrzebuje pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swaper
Witam
Potrzebuje zrobic cos takiego jak potwierdzenie otrzymania mejla. To znaczy dokladniej mam sobie forum oparte na phpbb. Zrobilem przypominanie zeby przypominalo uzytkownikom o jakims tam posci i wysylalo jego tresc na mejla... No i wlasnie wszystko spoko chodzi tylko potrzebuje jeszcze dodac tak jakby potwierdzenie otrzymania przez usera mejla. Cos takiego jak jest w rejestracji do forum. ("Jezeli nie chcesz juz dostawac tego mejla to kliknij w poniższy link: I tu link..."). User dostaje takiego mejla np przez kilka dni az do momentu jak nie kliknie w ten link (takie male zabezpieczenie zeby mejl nie zaginal). No i wlasnie nie za bardzo wiem jak to zadzialac. Podejrzewam ze to bedzie cos z cookie i wysylaniem do bazy i pozniej pobieraniem z bazy i sprawdzaniem. Dopiero zaczynam przygode z php i juz na głęboką wodę rzucony, bo modyfikuje phpbb smile.gif. Ale cóż 3a sobie radzic... Jakby ktos mogl mi pomoc to wielkie dzieki. Bede zobowiązany.

Pozdro Swaper
laqula
Nie znam tego forum od środka, ale według mnie
jeżeli wysyłasz jakieś informacje codziennie, więc
są one generowane na podstawie jakiegoś stanu
bazy danych.
Wystarczy dodać nowe pole (jeśli go nie ma) które
określi czy potwierdzone/niepotwierdzone odebranie
informacji.

W mailu wysyłać link do skryptu który zmienia
w bazie wartość tego pola na potwierdzone a jako
parametr w URL'u podać id (bądź inne dane w zależności
od struktury bazy i danych na podstwie których jest
wysyłany mail) niepotwierdzonego do tej pory rekordu.
swaper
Dzieki za podpowiedz ale mam takie pytanko...Wiem ze lamerskie, ale tak jak mowilem dopiero zaczynam przygode z php. smile.gif
Cytat
W mailu wysyłać link do skryptu który zmienia
w bazie wartość tego pola na potwierdzone a jako
parametr w URL'u podać id (bądź inne dane w zależności
od struktury bazy i danych na podstwie których jest
wysyłany mail) niepotwierdzonego do tej pory rekordu.

Wszystko spoko tylko wlasnie co to znaczy podac parametr w url-u bo niewiem. Jakbys mogl rzucic linka do przykladowego skryptu z opisem lub wytlumaczyc dla laika to z gory dzieki...

Pozdro Swaper
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.