Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lista miast na zaplanowanej trasie google maps
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
magier123
Witam wszystkich,
Mam nadzieje, że nie duplikuję tematu.
Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem, które pozwala pobrać listę miast na zaplanowanej trasie w google maps?

Potrzebuje listy, najlepiej z kodami pocztowymi miast, które mijam na zaplanowanej trasie (z punktu A do B ). Nie spotkałem jeszcze takiego rozwiązania. Czy jest to wogóle możliwe?
Kofel
Coś bliskiego:
https://developers.google.com/places/documentation/search

Generalnie nie będzie tak łatwo. Zakładając, że Twoja trasa jest zapisana w pliku .kml, gdzie masz pozapisywane koordynaty punktów zaczepnych trasy, możesz odpytać to Places API o pobliskie miasta wink.gif.
magier123
Domyślam się, że temat nie jest prosty. Nie wiem czy odpytywanie o pobliskie miasta jest dobrym rozwiązaniem. I ilość zapytań w zależności od długości trasy będzie "okropna". Tak czy inaczej dzieki za zainteresowanie tematem. Zastanawia mnie tylko to czy skoro lista "ruchów" na trasie się wyświetla się bez problemu to czy za tą listą nie ciągną sie jakies dane odnośnie miast.
Kofel
Zobacz sobie jak wygląda format takiego pliku .KML. Tam właśnie masz takie "ruchy" opisane. Każda zmiana kierunku trasy to jest dodatkowy punkt, a jak wiemy, nie ma miasta, gdzie by nie było zmiany ruchu - więc miasta raczej na pewno będą oznaczone w pliku .KML jakimś punktem.
Mając punkty w pliku KML każdy sprawdzasz w tym API Places (uwzględniając typ "town") - jeśli coś zwróci powiedzmy dla odległości 1km to masz miasto. wink.gif
magier123
Wydaje sie byc to dosyc rozsadne smile.gif Wieczorem do tego siadam to się pochwale co sie udało zrobic. Dzieki.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.