Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana działu bez odświeżania strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
tinware
Witam,

Mam następujący skrypt:

1. $(document).ready(function()
  2. {
  3. $('#title_menu').load('title_menu.php');
  4. $('#text').load('text.php');
  5.  
  6. $('#menu a').click(function()
  7. {
  8. var href = $(this).attr('href');
  9. $('#title_menu').load('title_menu.php'+href);
  10. $('#text').load('text.php'+href);
  11. return false;
  12. });
  13. });
  14.  
  15. -----------
  16.  
  17. <div id="menu">
  18. <--- TUTAJ LINKI MENU --->
  19. </div>
  20.  
  21. <div id="title_menu">
  22. <--- TUTAJ MENU DANEGO DZIALU (edytuj, usun, przenies wyzej itd.) --->
  23. </div>
  24.  
  25. <div id="text">
  26. <--- TUTAJ TRESC DANEGO DZIALU --->
  27. </div>

A więc chodzi o to, że jeśli zmienie dział to menu tego działu oraz jego treść ulegają zmianie bez przeładowania, a problem jest kiedy chcę kliknąć w jaki kolwiek link w MENU wybranego działu, strona wtedy zostaje przeładowana. Prosze Was o pomoc, nie znam zbyt dobrze javy, a strone pisze dla swojego taty na jego urodziny, a więc brak jakich kolwiek celów zarobkowych...
markonix
Javascirpt, nie java..

No ale co chcesz osiągnąć, nic się nie dzieje teraz jak nie powinno - klikasz w link więc strona nowa się ładuje - a co ma innego się dziać?
Dynamiczne ładowanie masz w menu i ono działa z Twojego opisu.
tinware
Oczywiście, mój błąd - javascript.

Tak zgadza się. Mam dynamiczne załadowanie treści działu (text) oraz menu tego działu (title_menu). Ale jeśli kliknę w jakikolwiek link w menu danego działu (title_menu) to strona już nie przeładowuwuje się dynamicznie. Proszę o pomoc. Zamieszczam zdjęcie jak wygląda to na wstępnej grafice:

MENU oraz TEXT działają tak jak chcę. Problem powiawia się w TITLE_MENU, które to chcę przeładowywać dynamicznie oraz z niego móc klikać w linki i przeładowywać je dynamicznie. Potrzebuję ładować je dynamicznie, aby wczytywać do adresu np. edycji ID edytowanego działu, a po kliknięciu tą edycję załadować DIVie TEXT
Monter08
Najlepiej jakbyś na żywo to co zrobiłeś. Ale z tego co powiedziałeś wydedukowałem tylko tyle, że menu nie działa przy już załadowanej treść, jeżeli tak to zainteresuj się on(). Chodzi tutaj o zdarzenie click które powinno wyglądać tak:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('#menu a').on('click', function() {
tinware
Nie działa, ale sprawdziłem. Mylisz trochę albo ja źle tłumaczę. Mam 2 rodzaje menu: Główne (#menu) i menu w dziale (#title_menu). I to o to drugie menu w mi chodzi (#title_menu), że jeśl coś w nim kliknę, to strona nie chce przeładowywuje się dynamicznie.
Monter08
Najlepiej to pokaż demo..
tinware
Już zaaktualizowałem FTP:
http://www.andrzej-remontuje.ugu.pl
Po wejściu na strone zaloguje automatycznie do panelu zarządzania
Monter08
nie mam tego title_menu tylko napis Logowanie.
tinware
Już naprawiłem, sory mój błąd...
Monter08
Widzę, że używasz jquery 1.7.1, więc możesz spokojnie użyć funkcji live().
  1. $('#title_menu a').live('click', function()
  2. {
tinware
No i super. Działa ale pewnie jeszcze nie raz się będę odzywal. Niestety moj JS bardzo kuleje ;-)
Wiedziałem, że nie będzie nic skomplikowanego w tej funkcji.

Topic OFF
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.