Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uniwersalny skrypt js+php+mysql
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
rogoz
Witam, posiadam funkcje w js
  1. $(document).ready(function()
  2. {
  3. var nr = "13";
  4. var pm = "n";
  5. var zabezp = 0; //nie zmieniac
  6. $('#'+pm+'p'+nr+).click(function(){
  7. var suma = 0; //nie zmieniac
  8.  
  9. $('form input[class="'+pm+'p'+nr+'"]').each(function(){
  10. var id = $(this).attr('data-id');
  11. var Todp = [ '0', "pomidorek", "ogór"];
  12. var correct = Todp[$(this).attr('data-id')];
  13. if($(this).val() == correct ) {
  14. alert('tak');
  15. }
  16. else { alert('nie'); }
  17. });
  18. });
  19. });

Pytanie brzmi czy dałoby się ten skrypt zrobić uniwersalnym, w ten sposób aby dane można było pobierać z bazy(mysql) na podstawie id buttona (w tym przypadku "np13") aby porównywał pytanie/pytania. Skrypt został obcięty aby szybko zobrazować o co chodzi bez potrzeby wczytywania się w niego.
nospor
1) A jaki to ma związek z php?? Patrz proszę gdzie piszesz. Przenosze.

2) Tak, dałoby się. Skoro masz id buttona to w czym problem? zamiast 13 wstawiasz jego id i po sprawie
rogoz
w tym momencie php nie ma, ale w zamyśle tablica z odpowiedziami brana by była z bazy poprzez php, do tego chodzi mi o to jak to zrobić aby ID buttona było kojarzona z wpisem w tabeli buttonID aby móc wyciągnąć odpowiedzi z tego samego wystąpienia
markonix
Ajax bądź generowanie za pomocą PHP (zwykłe echo) tablicy w momencie wczytywania pliku.
nospor
Masz w html te swoje buttony. Dla każdeg z nich nadaj klase "attachMe"
I teraz w js zamiast podpinac zdarzenie dla $('#'+pm+'p'+nr+). to podpinaj zdarzenie dla $('.attachMe') i juz
rogoz
ok teraz pytanie dodatkowe, jeśli moj plik ze skryptami jest zapisany jako skrypty.php, ale dziala bo w naglowku mam <?php header('Content-type: text/javascript'); ?>
to co mam zrobić aby
  1. var pid = obj.getAttribute('id');
  2. <?php
  3. $pidphp= questionmark.gif?
  4.  
  5. ?>

Przenieść tą zmienną z vara js'owego do zmiennej na php?
nospor
Nie da się. php jest wykonywane przed js. php - serwer, js - klient/przeglądarka - to są dwa różne byty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.