Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zakładka do submita
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
oval
Witam,
Chcę zrobić zakładkę w przeglądarce, która będzie wysyłała do serwera formularz z danymi typu post. Te dane są cały czas takie same, więc rozwiązałem ten problem tworząc stronę .html na dysku i przypisując jej zakładkę w przeglądarce.

Stronka wygląda mniej-więcej tak:
<html>
<body onLoad="document.forms.formularz.submit()">
<form id="formularz" action="/test2.php" method="post">
<input type="tekst" name="value1" value="value2"">
<input type="submit" name="zatwierdz" value="poszło">
</form>
</body>
</html>

Słyszałem też, że można to rozwiązać przez funkcję click() w java script.
1. Która z metod jest szybsza/bardzo poprawna z programistycznego punktu widzenia.
2. Czy jest jakiś inny sposób aby nadać przeglądarkowej zakładce funkcję wysyłania formularzy post.

Pozdrawiam
kamil4u
Tak jak masz jest dobrze smile.gif
Majcon
Oczywiście że jest dobrze ale szybciej będzie w javascript bo nie trzeba przeladowywywać całej strony

masz tu coś jest Klik
kamil4u
Jego rozwiązanie jest oparte na JS i nie trzeba nic klikać - samo się przeładuje. Patrz: onload

Oczywiście da się to zapisać lepiej, ale autorowi tematu nie chodziło chyba o naukę, a tylko o to, żeby działało. Tak jak ma jest dobrze.
oval
Oczywiście, że chcę się coś douczyć.
Ma to działać najszybciej jak się da (tylko nie zaprzągajcie do tego assemblera biggrin.gif).
Dzięki za linka smile.gif

edit:
Naskrobałem coś takiego:

<form id="asd" action="link.php" method="post">
<input id="jeden" name="jeden">
<input id="submit" type="submit" name="submit">
</form>

<script>
document.forms['asd'].jeden.value = 'wartość1';
document.forms['asd'].submit.value = 'wartość2';
document.forms['asd'].submit.click();
</script>

Wszystko działa pięknie, wysyła się samo zaraz po wejściu na stronę, ale czy nie istnieje jeszcze jakaś metoda na zrobienie samego formularza w JS ?
kamil4u
Zdecyduj się co chcesz zrobić. Najszybciej czy po prostu nauczyć się JS.

Jeśli to pierwsze to to co miałeś było najszybsze.
Jeśli to drugie to poczytaj o DOM: http://kurs.browsehappy.pl/JavaScript/DOM
oval
Cytat(Majcon @ 16.04.2013, 21:29:23 ) *
jest dobrze ale szybciej będzie w javascript bo nie trzeba przeladowywywać całej strony

To w końcu jak będzie szybciej? Z tego co zauważyłem nowy formularz w js działa wolniej niż ten z onload.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.