Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] Zastąpienie domyślnego renderowania.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
spokoloko123
Czytając dokumentacje trafiłem na http://book.cakephp.org/2.0/en/controllers...troller-actions i zastanawiam się nad tym jak to w praktyce wykożystać:

"If for some reason you?d like to skip the default behavior. Both of the following techniques will by-pass the default view rendering behavior.

- If you return a string, or an object that can be converted to a string from your controller action, it will be used as the response body.
- You can return a CakeResponse object with the completely created response."

Chodzi o pogrubione zdanie.

1. <?php
  2.  
  3. class HelloController extends AppController {
  4. public function hello(){
  5. return '<p>Hello World!</p>'
  6. }
  7. }
  8.  
  9. ?>

Wcale nie powoduje wyrenderowania zwracanego stringu tylko wywala błąd o braku widoku dla HelloController::hello(). Co robię nie tak?
r4xz
"You can return a CakeResponse object with the completely created response"
  1. $this -> response -> body('<b>ok </b>');
  2. return $this -> response;

albo popełniamy gdzieś jakiś błąd (choć przykłady są tak banalne, że wątpię) albo oni go mają smile.gif
...mimo wszystko jednak nie polecam ani return, ani przykładu podanego przeze mnie (czemu kontroler ma przejmować czynności należące do widoku?)
kleus
przejzyj dokladnie http://book.cakephp.org/2.0/en/controllers...esponse-testing zeby zobaczyc jak dokladnie mozna uzywac tej metody.

spokoloko123
Nie chodzi mi o zwracanie obiektu CakeResponse, a właśnie samego stringa. Nie wykożystuje tego też w żadnym produkcyjnym skrypcie tylko w ramach poznawania frameworka.

@r4xz oczywiśnie kontroler nie ma się tym zajmować wink.gif Mimo wszystko przeglądając dokumentacje natrafiłem na coś takiego i w moim przypadku przykład ze zwróceniem prostego stringa nie powoduje żadnego efektu wbrew temu co w dokumentacji zostało podane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.