Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] funkcja __d
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ahex
Cześć,
Nie bardzo mogę zrozumieć jak działa funkcja __d(). Czytałem dokumentację, ale nie rozumiem co mają na myśli poprzez nazwę domeny. Byłbym niezmiernie wdzięczny za wytłumaczenie jak działa ta funkcja.
Z góry dzięki za pomoc!
mstraczkowski
Aby to zrozumieć musisz zapoznać się bliżej z gettext.
Domena jest czymś w rodzaju pewnej grupy tłumaczeń.
Tzn że np plugin ma własną domenę (grupę) tłumacze.

Tzn, że ta funkcja pozwala ci zmienić aktualną grupę tłumaczeń na inną wybraną przez siebie.
Mówię czysto teoretycznie, bo nie programowałem w cake, zaglądnąłem do dokumentacji i tłumaczę na podstawie doświadczenia.
r4xz
http://book.cakephp.org/2.0/en/core-librar...cakephp-plugins

W skrócie __('tekst') odwołuje się do tłumaczen w app/Locale..., zaś __d('nazwa_pluginu', 'tekst') do app/Plugin/nazwa_pluginu/Locale...*

* - czy tutaj nie mają błędu przypadkiem? Zdawało mi się że wtedy leci do plugins/nazwa_pluginu/Locale...

---edit---
czy to może jednak było że __() użyte w pluginie odwołuje się do plugins/nazwa_pluginu/Locale..., a __d() do app/Plugin/nazwa_pluginu/Locale...? Ehh, słaba pamięć biggrin.gif
kleus
__() zawsze odwouje sie do katalogu glownego aplikacji natomiast w _d() mozesz okreslic lokalizacje tlumaczenia.
w ten sposob tlumaczona jest np validacja w caku smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.