Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]pozostajaca strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
baloo
Mam strone z odnosnikiem do dokumentu php. Gdy zmienilem nazwe dokumentu php(rowniez w odnosniku) przy probie wpisania adresu strony w przegladarce(serwer localhost) otrzymywalem blad po dojsciu do skryptu php jakby adres byl zly, a po sprawdzeniu zrodla okazywalo sie ze nazwa odnosnika nie zmienila sie i ciagle probuje odniesc sie do starej nazwy czyli poprzedniego adresu.
Zmienilem wiec rowniez nazwe tego dokumentu, wtedy wpisujac ja do przegladarki wszystko dzialalo juz prawidlowo, ale wpisujac wszystko z poprzednia nazwa rowniez nie bylo bledu, mimo ze taki dokument juz nie istnial, a odnosnik w tym dokumencie byl ten stary.
Czyli w katalogu serwera mam tylko dokument z nowym odnosnikiem i nowa nazwa, a mimo wszystko jakims cudem wciaz funkcjonuje gdzies tez dokument ze stara nazwa i odnosnikiem, gdybym nie zmienil nazwy nie moglbym odczytac swego dokumentu z nowym odnosnikiem bo po wpisaniu jego adresu otrzymywalem dokument ze starym odnosnikiem jakby w jednym katalogu istnialy 2 dokumenty o takiej samej nazwie. dokumentu dokument2.html nie ma, nie powinien istniec, a istnieje i zajmuje ta nazwe nie pozwalajac innym z ta nazwa byc wczytanymi. jak to mozliwe ze nieistniejacy adres zostal w pamieci serwera i dziala poprawnie(uruchamia sie w przegladarce)? Jak go usunac?
!*!
W szkołach już nie uczą jak poprawnie zadać pytanie?

Jeśli kasujesz plik z FTP, przez jakiegoś klienta, to go tam nie ma. Możliwe że odczytujesz cache z przeglądarki, lub cache ze skryptu PHP.
baloo
Rzecywiscie usunięcie z pamięci cache przegladarki pomogło i przy okazji poczytalem o pamięci cache.
A więc gdyby na stronie umieszczonej w internecie zaszła zmiana, a strona ta byłaby w cache, przegladarka moze zamiast połączyć się z serwerem uruchomic starą wersje z pamięci podręcznej?
!*!
Zależy od przeglądarki, każda ma ustawiony czas odczytu/sprawdzania cache.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.