kawus121
6.05.2013, 18:25:04
Tworzę grę przeglądarkową i zastanawiam się jak najlepiej zrobić walkę player vs potwór, oczywiścię w grę wchodzi tylko walka turowa z możliwością wyboru ataku.
Pytanie brzmi czy używać do tego mysql, czy zapisywać dane w formie json w plikach?
Jak najoptymalniej się do tego zabrać?
markonix
6.05.2013, 19:25:40
Jaka ma być korzyść z działaniu na JSON w plikach bo nie za bardzo rozumiem?
Po prostu tabela, która pozwoli na wygodne zarządzanie ową walką - kolumny z czasem, zmiennym parametrami i oczywiście powiązanie z konkretnym userem i rodzajem (kategorią) stwora.
Moim zdaniem mysql będzie zdecydowanie wygodniejsze. Ja bym to podzielił na dwie tabele, jedna z takimi danymi jak id gracza, potwór, kto wygrał, czas itp. Druga z poszczególnymi rundami. Gracz rozpoczyna walkę => robisz insert do pierwszej tabeli.
Potem pobierasz wszystkie rundy, jeżeli ich ilość jest większa niż ustaliłeś, to obliczasz kto wygrał i update do pierwszej, koniec walki. Tak samo jeżeli gracz lub potwór zginął.
Jeżeli nie, to wyświetlasz efekt poprzednich rund i formularz dla gracza do wyboru ataku. Gracz wybiera, wysyła formularz a skrypt liczy wszystko i dodaje do drugiej tabeli kolejną rundę. I tak aż do końca.
To tylko przykład, pewnie coś ominąłem, najlepiej rozpisz sobie jak chcesz żeby walka wyglądała, a potem pomyśl jak to zaprogramować.
kawus121
6.05.2013, 19:36:14
Tylko tak w grze mam częstą serializację bo co 1s. Gra opiera się o technologię jquery,php,mysql i muszę zrobić to najbardziej optymalnie poniewż jest to gra 2d..
markonix
6.05.2013, 19:42:47
Nie ma znaczenia, i tak musisz mieć dane po stronie serwera dla bezpieczeństwa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.