Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]formularz html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam, mam problem z formularzem ponieważ są w nim 3 inputy radio i jeden jako text jak zrobić aby po kliknięciu na text nie zaznaczało radio
bfeatr
pokaż kod
dave666
Wstawiłem po to obrazek zeby było wiadomo jak to wygląda

a kod masz

1. <form action="" method="post">
  2. <div>
  3. <input type="radio" name="1">
  4. <input type="radio" name="1">
  5. <input type="radio" name="1">
  6. <input type="text" name="cos" value="">
  7. </div>
  8.  
  9. <div>
  10. <input type="radio" name="1">
  11. <input type="radio" name="1">
  12. <input type="radio" name="1">
  13. <input type="radio" name="1">
  14. <input type="text" name="cos" value="">
  15. </div>
  16. </form>

już nie ubierałem go ładnie chodzi tylko o pola aby było wiadomo
bfeatr
<form action="...">
<input type="radio" name="nazwa" value="wartość" />Tu wpisz opis pola
</form>

brakuje ci końcówki />
r4xz
najprościej (a zarazem najlepiej): zrobić radio "inny" + do tego pole input smile.gif

-- edit --
@bfeatr: zależy od wersji HTML - http://www.w3.org/html/wg/drafts/html/mast...tml#semantics-0

Cytat
Code example

<label>Carpet: <input type="text" class="carpet" name="c" data-texture="deep pile"></label>
dave666
Problem polega na tym iż klient nie chce aby była opcja inne jako radio i po zaznaczeniu aby wyskakiwał input to zaden problem zrobić cały szkopuł leży w tym aby zrobić 3 czy więcej radio obok siebie i na końcu input="text" jak wejdzie klient i będzie zaznaczać pola zaznaczy radio a później się rozmyśli i jednak wpisze coś w input to ma wysyłać tylko dane z inputa a nie z radio i inputa chodzi aby po zaznaczeniu lub wpisaniu pola w text odznaczało radio
PrinceOfPersia
klient sam często nie wie czego chce. Czy twój klient jest programistą / webdesignerem itp. czy jest zwykłym laikiem? Jeśli rozmawiasz z laikiem to najlepiej go jakoś zakręcić werbalnie, grzecznie, ale żeby zrozumiał, że tak trzeba, i że tak jest technicznie lepiej.

a poza tym to co wkleiłeś właśnie nie zaznacza radio po zaznaczeniu input text, więc nie wiem co wkleiłeś...
dave666
Po zaznaczeniu radio przez jakiegoś klienta a pożniej zmianie jednak na wpisanie textu aby odznaczało automatem radio o to chodzi
r4xz
@dave666: ale klient wymaga od Ciebie realnych rzeczy w tym wypadku, pozwolę sobie obronić mój pomysł:

1. działa bez JS (domyślnie w css radio jak i input widoczne)
2. a jak już użytkownik ma włączone JS to:
a. ukrywasz inputa, który pokazuje się dopiero po zaznaczeniu "inne"
b. lub ukrywasz radio "inne", a po wpisaniu czegokolwiek w inpucie JS go zaznaczasz (radio nadal jest niewidoczny)
3. dzięki takiemu rozwiązaniu po stronie serwera masz mniejszy bajzel, ponieważ sprawdzasz czy radio == inne - i wtedy odczytujesz inputa, a w pozostałych przypadkach bierzesz wartość z radio wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.