Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS]Poprawne nazewnictwo ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikestylex7
Witam. Programuje już 2 lata. Nauczyłem się wszystkiego sam lecz zawsze miałem problem z nazewnictwem divów oraz zmiennych w php. Chciałbym od was usłyszeć jak robić to żeby było poprawnie i żeby każdy mógł się w tym połapać. Z góry dziękuje za każde wskazówki.
zwirek-code
To zależy jaki skrypt wykonujesz, jeżeli jakiś np o piłce nożnej, to nazwy dajesz związane z nią, takie które chociasz troszkę się kojarzą z tym co robisz.
kilka przykładów z mojego kodowania:
#newsyrama {
...
}
#tabela_wynikow {
...
}
#logo {
...
}
smile.gif
nikestylex7
Właśnie staram się teraz pisać poprawnie ze standardami html5 co do nazewnictwa to nazywam podobnie lecz jak komuś pokazuje to w ogóle się nie może połapać gdzie co i jak.
zwirek-code
To już chyba jego sprawa aby wiedział o co biega jeżeli ty nazywasz poprawnie smile.gif
Szymciosek
Stopka strony - footer
Header strony - header
Menu - navigation
jakiś pasek boczny - sidebar
zawartość strony - content
miejsce na zawartość strony (czyli blok, który trzyma tą większość w sobie) content-container lub po prostu container
miejsce na logo - logo

ogólnie nazewnictwo angielskie, a nie polskie, jak kolega wyżej podaje.
lobopol
Załóżmy, że strona się nazywa superfilmy.pl

przed każdą klasą/id na stronie umieszczam wtedy przedrostek sf-
np.
  1. .sf-header {}
  2. .sf-footer {}

Po to aby nigdy nie mieć konfliktów z jakimiś dodatkowymi skryptami które dodaje (reklamy/partnerzy/jakieś skrypty js)

kolejną rzecz którą robię to nie używam do stylowania id tzn. w css unikam
  1. #sf-header {}

aby nie mieć problemów z modyfikacją elementów w przyszłości id, używam tylko dla javascripta

Dodatkowo stosuję reguły smacss (smacss.com), a elementy mają nazewnictwo zgodne ze swoją funkcjonalnością.
kamil4u
Moja wersja:

- nazewnictwo angielskie
- opisujące zawartość, a nie wygląd( , chyba że nie da się inaczej ) - czyli nie "left", a np. "submenu"
- id:
-- dla elementów kluczowych, które się nie powtórzą
-- dla JS
-- dla elementów, przy których nie planuję duplikacji - gdyby takowa mimo wszystko kiedyś nastąpiła zamieniam na klasy
- class:
- zgodnie z ich przeznaczeniem( wiele podobnych elementów )
- dla elementów, przy których jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia w przyszłości powtórzenia

@Szymciosek:
Przy html5 wystarczy w większości wypadków dobra nawigacja po DOM-ie bez szukania po id czy class np. header, czy footer . Nie licząc tego nazewnictwo podobne do mojego - z tym, że ja lubię używać "main"

@lobopol:
Ja nie unikam ID. Prowadziłem kiedyś dyskusję na ten temat z !*! ( prawdopodobnie z nim ). W sumie do niczego nie doprowadziła, bo każdy pozostał przy swoim widzimisię. Piszę to po to, żeby nie nawiązała się znów taka dyskusja, bo już z doświadczenia wiem, że nikt z nas zdania nie zmieni smile.gif

Cytat
przed każdą klasą/id na stronie umieszczam wtedy przedrostek sf-

Ciekawy sposób. Jednak w sumie nie przypominam sobie sytuacji, żeby obcy skrypt rozwalił mi stronę. Zdarzyło Ci się to kiedyś?
lobopol
Tak i to nie raz, szczególnie podatne na to są strony cobrandowe, a co do id to w środowisku webdeveloperów (czysty front) to jest o wiele lepsze podejście po prostu kiedyś sam sądziłem, że lepiej stylować po id, ale jednak wcale tak nie jest. Wiem to z doświadczenia (szczególnie przekonasz się o tym gdy będziesz się musiał zabrać za przebudowę wielkiego projektu)
kamil4u
Przykładowo masz logo. Naprawdę jest znikoma szansa, że ono się powtórzy na stronie( oczywiście w tak widocznej formie jak w topie ) - tu nie zawahałbym się użyć id smile.gif

Ale fakt, nie przerabiałem naprawdę dużego serwisu - robiłem, ale nie przerabiałem. Może kiedyś zmienię zdanie smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.