Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z listą rozwijaną <select> i selected
Forum PHP.pl > Forum > PHP
r001
Dobry wieczór Wszystkim,
jestem nowym użytkownikiem na forum i chciałbym skorzystać z Waszej pomocy i doświadczenia przy problemie :
podczas pobierania danych z bazy mysql edytuje arkusz danych, i przy liście rozwijanej 'lokalizacji' mam opcje wyboru - spis pobierany jest z bazy, gdzie pojawiają mi się opcje do wybory, nie pokazuje mi się wcześniej wybrana opcja (jako selected) - proszę o poradę jak to najprościej zrobić, poniżej podaje kod :
(z góry dziękuję za podpowiedź)

chodzi mi dokładnie o to miejscie : echo '<option value="'.$r1[id].'">'.$r1[nazwa_l]. '</option>';

$a = trim($_REQUEST['a']);
$id = trim($_GET['id']);

if($a == 'edit' and !empty($id)) {

$wynik = mysql_query("

SELECT * FROM arkusz, lokalizacja where
arkusz.id='$id'")
or die('Błąd zapytania');

if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {

$r = mysql_fetch_assoc($wynik);
echo '<br><br>';
echo '<table style="margin-left: auto; margin-right: auto;" cellpadding="0" cellspacing="0" class="db-table">';
echo '<form action="updated.php" method="post">
<input type="hidden" name="a" value="save" />
<input type="hidden" name="id" value="'.$id.'" />

<td>Nr ewidencyjny</td><td><input type="text" name="nr_ewid" value="'.$r['nr_ewid'].'" id="rozm_wpr" ></td>';
echo '<td>Lokalizacja</td><td>';
} {
$wynik1 = mysql_query("SELECT * FROM lokalizacja")
or die('Błąd zapytania');

echo '<select name="lokalizacja_id">';

while ($r1 = mysql_fetch_assoc($wynik1))

{
echo '<option value="'.$r1[id].'">'.$r1[nazwa_l]. '</option>';
}

echo '</select></td>';
maniana
  1. echo '<option value="'.$r1[id].'"'.($r1[id]==$id?' selected="selected"':'').'>'.$r1[nazwa_l]. '</option>';

I taka porada na przyszłość... Najpierw pobierz sobie wszystkie dane ze SQL (w miarę możliwości) a potem drukuj wyniki, będziesz miał trochę porządku a w przyszłości łatwiej przerzucisz się na coś przyjemniejszego typu MVC smile.gif
r001
dziękuję za odpowiedź ale niestety nie działa
maniana
Porównaj do tej zmiennej gdzie masz id lokalizacji to zadziałać musi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.