Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Połączenie bazydanych w MySQL z php na serwerze - Database connection failed: Access denied for user root
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pastelek123q
Robię stronę z bazą danych w mysql i php. Na WAMPSERVER na moim komputerze wszystko chodzi normalnie, czyli dane z 'serwera' są normalnie przetwarzane i wyświetlane w html przez php. Czyli baza danych jest połączona prawidłowo i program w php działa jak powinien, pobierając wyniki z bazy..

Problem pojawia się gdy exportowałem baze danych na server (ugu.pl). Kiedy ruszam stronkę pojawia mi się błąd : http://pawelszlacht.ugu.pl/

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'root'@'10.55.6.4' (using password: YES) in /virtual/p/a/pawelszlacht.ugu.pl/index.php on line 3
Database connection failed: Access denied for user 'root'@'10.55.6.4' (using password: YES)

//////////////////

<?php
// 1. create database connection
$connection = mysql_connect("mysql1.ugu.pl","root","Password");
if(!$connection){
die("Database connection failed: " . mysql_error());
}

// 2. Select a database to use
$db_select = mysql_select_db("db646499",$connection);
if(!$db_select){
die("Database selection failed: " . mysql_error());
}

//polskie znaki
mysql_query("SET CHARSET utf8");
mysql_query("SET NAMES `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`");

?>

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<title></title>
</head>
<body>

<?php
// 3. Perform database query
$result = mysql_query("SELECT * FROM czytania WHERE day = '3' && month = 'January' ");
if(!$result){
die("Database query failed: " . mysql_error());
}

// 4. Use returned data
while($row = mysql_fetch_array($result)){
$content = $row['content'];
echo $content . "<br />"
}
?>

</body>
</html>

<?php
// 5. Close connection
mysql_close($connection);
?>

//////////////////
Serwer:
mysql1.ugu.pl

Nazwa bazy:
db646499

Użytkownik:
db646499

RECAP: Więc tak jak mówiełem na WAMPSERVER na moim komputerze wszystko działa jak powinno. Gdy kopiuję bazę danych do server ugu.pl to pojawia sie błąd.

Myśle że to jest jakaś mały błąd; moim kodzie php, lub ugu.pl ma jakąś inną wersje opragramowania. Albo może to być coś związanego z 'root' i user privileges, jako że wyświetla się błąd: Access denied for user 'root'@'10.55.6.4' chociaż i tak pewnie jestem w błędzie oneeyedsmiley02.png

_Borys_
Sprawdź w cpanelu jaką masz nazwę użytkownika mysql, napewno nie root.
Pastelek123q
ok dzieki, wszystko działa smile.gif
temet do zamknięcia
tak jak napisałeś musiałem zmnienić root na nazwę użytkownika

wielkie piwao za to wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.