class Database{ private function __construct(){} try{ self::$db=new PDO(self::$datasource,self::$username,self::$password); } catch(PDOExceptin $e) { $error=$e->getMessage(); } } return self::$db; } }
Klasa 2
class weryfikacja { public function checkEmpty($var, $info) { { return false; } else return true; } }
Klasa 3
class Uzytkownik { public $login; public $haslo; public $haslo1; public $email; public function __construct() { $this->pdo = Database::getDB(); } public function soilHaslo() { return $this->haslo; } public function zrobKod() { return $kod; } public function test() { $weryfikacja = new weryfikacja; $weryfikacja->checkEmpty('sdadasda','adsasdas'); } public function addUser() { // zapytanie do bazy sql } }
Klasa 1 jest odpowiedzialna za połączenie się z bazą danych
Klasa 2 w domyśle weryfikuje dane wprowadzone przez użytkownika,
Klasa 3 wprowadza operacje na danych, tworzy hasło, unikatowy kod do weryfikacji przez email, dodawanie użytkownika do bazy, edycje itp
Mam problem ze zrozumieniem zasięgu zmiennych, metod, obiektów itp. Wiem, co znaczy private, public, protected ale ciężko jest mi ogarnąć to w praktyce, pisze to w przedszkolu gdyż bardzo krótko programuję a jeszcze krócej w PHP, nie chce być tu karcony przez stwierdzenia typu zrób jakiś kurs albo poczytaj książkę, gdyż do takich rozwiązań już sięgałem, rozumiem iż metodą prób i błędów człowiek uczy się najwięcej ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak działa się i jak powinno działać się....
Klasa 1 łączy z bazą, gdy w Klasie 3 chce coś dodać do bazy to w konstruktorze wywołuję połączenie $this->pdo = Database::getDB();
Podobnie chciałbym w metodzie test() użyć metody z Klasy 2, jak powinienem to zrobić ? Powyższy kod działa poprawnie, ale moje pytanie jest takie czy muszę za każdym razem w metodzie tworzyć nowy obiekt danej klasy jeżeli chcę metodę wykorzystać z innej klasy? Da się tworzyć jakoś obiekt w konstruktorze?
Zaznaczę, że połączenie z funkcją statyczną w klasie 1 w klasie 3 jest wykonane poprawnie, podczas gdy nie mam możliwości tworzenia obiektów klasy 2 w konstruktorze klasy 3