Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][PostgreSQL]Dodawanie x wierszów w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JPCannon
Chce wykonać skrypt który umożliwi dodawanie userowi kolejnych wierszy do tablicy w bazie danych. Np. podając listę części do auta, ale nie w formie:
przekładnia, koła, karoseria
Tylko jako oddzielne wiersze każdy:
1.Przekładnia
2.Koła
3.Karoseria

W php wykonam okna do wpisywania kolejnych danych, z pętlą która wyświetli tyle okienek ile wcześniej części poda user. Nie wiem jednak jak to powiązać z bazą tak, by w tablicy tworzyło się tyle miejsc na części (tyle wierszy) ile zażyczy sobie użytkownik. Mam coś takiego np.

CREATE TABLE baza.auto
{
nr serial NOT NULL,
nazwa (30) varchar NOT NULL,
marka (1000) varchar,
czesc (30) varchar,
CONSTRAINT s1 PRIMARY KEY (nr)
}

Nie wiem jak to zadeklarować, żeby ilość wierszy "czesc" była taka jak chce user przez interface w php. Da radę mi ktoś pomóc?
nospor
Robisz tyle INSERTów, ile user wprowadził części.
JPCannon
A w jaki sposób mogę to zrobić? W php wykonać pętlę? Tylko co miałbym w niej umieścić by odnosiło się to do bazy danych, konkretnej tabeli itp.?
nospor
To nie umiesz w php nawet dodać jednego rekordu do bazy? To zajrzyj do manuala albo do pierwszego lepszego kursu - masz tam to wyjaśnione
poli25
ja bym wykorzystał jquery i ajax do zapisywania w tymczasowej tabeli a jeli uzytjkownik juz bedzie gotow i pewny ze wszystko zazanczyl i dodał wtedy załadowałbym do tabeli juz prawidłowej.
nospor
Poli weź nie mieszaj człowiekowi jeszcze z ajaxem i tabelami tymczasowymi jak on nie potrafi zwyklego insert w php zrobić...
JPCannon
Dziękuję za wszystkie porady wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.