1)
Jeśli chce utworzyć helper/klasę pomocniczą i chciałbym jej używać zarówno w kontrolerach, innych helperach oraz widoku
to muszę taki helper zdefiniować jako "service" (po przez przypisanie do services.yml odpowiednich parametrów) i wówczas w wywoływać go:
w kontrolerach/innych helperach:
$helper = $this->get('moj_heler')
a w widoku:
$view['moj_helper']->funkcja()
Zgadza się?
Ogólnie chciałbym utworzyć sobie kilka helperów z metodami statycznymi do odbierania danych z tablicy array (krótko mówiąc kopie klasy "Arr" z frameworka Kohany)
2) Co to właściwie jest "Dependency Injection" ? Folder znajduje się w demowym bundle z Symfony2
3) Entity to inaczej model?
4)
Czy w "Entity" istotne są komentarze dla każdej funkcji, zmiennej? W przykładach znalezionych w sieci każda zmienna/funkcja jest ładne opisana i
zastanawiam się czy to:
a ) standard pisania (tj: opisywania projektu)
b ) punkt "a" + wymóg symfony2, aby projekt działał prawidłowo
(przykładowy zapis)
/** * @orm:Id * @orm:Column(type="integer") * @orm:GeneratedValue(strategy="IDENTITY") */ protected $id; /** * @orm:Column(type="string", length="255", unique=true) */ protected $name;
5)
Przyzwyczaiłem się do PSR-0, gdzie jak tworzyło się klasę to używało się zapisu w stylu:
class Library_Forms_Base i wczytywało klasę z folderu: library/forms/base.php
W Symfony2 zostało to zastąpione przez namespace, które działa na podobnej zasadzie, tak?
6)
Utworzyłem swój pierwszy bundle i zauważyłem, że w głównym katalogu HomeBundle znajduje się plik o nazwie XYZHomeBundle.php czy to plik, który jest plikiem "bootstrap.php" dla danego bundla? Mogę w nim definiować metody, które będą dostępne z poziomu innych kontrolerów w danym bundle?
Z góry dziękuje za nadesłane odpowiedzi :-)