Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Czytanie danych z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
coolorzel
Witam.

Mam mały problem, gdyż napisałem panel logowania, rejestracji i rang, lecz nie mogę zrozumieć jak zrpbić, by user mógł pisać formularze, które będą wysyłały informacje do innej tabeli i czytały właśnie jego dane z tej nowe tabeli, by mógł je edytować

Jeżeli nie rozumiecie, chętnie wytłumaczę.
Gość
Nie rozumiemy.
A czego Ty dokladnie nie mozesz zrozumiec?
Gość
Mam tabelę users i wiem jak odnieść się do tego, żeby edytował swój profil, a nie kogoś innego, lecz nie mam zielonego pojęcia jak zrobić, by user wypełnione dane w tabeli mógł edytować, lecz ta tabela to już nie users, lecz 'test1', w której mam takie dane jak:
id, o sobie
nospor
A co za roznica czy tabela nazywa sie users czy test1.... jeden grzyb, robisz dokłądnie tak samo.
Turson
Cytat(Gość @ 18.07.2013, 12:55:33 ) *
Mam tabelę users i wiem jak odnieść się do tego, żeby edytował swój profil, a nie kogoś innego, lecz nie mam zielonego pojęcia jak zrobić, by user wypełnione dane w tabeli mógł edytować, lecz ta tabela to już nie users, lecz 'test1', w której mam takie dane jak:
id, o sobie

Lepszym rozwiązaniem by było:
id, id_usera, o sobie

Dzięki temu możesz powiązać "o sobie" z danym userem - wybierz o_sobie z test gdzie id_usera=
-coolorzel-
TursoN
dasz przykład kodu i tabeli sql??
Turson
Podałem już przykład tabeli.

Tabela 'users'
id, login

Tabela 'test'
id, o_mnie, id_usera

Zakładam, że user się loguje. Pobierasz jest id z tabeli users i np. definiujesz np jako $user_id

Jeśli chodzi o edycję profilu to np.
SELECT `o_mnie` FROM `test` WHERE id_usera=$user_id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.