Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP]Upload filmów na swoją stronę z zewnętrznym free hostingiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nutyorg
Witam,
Czy macie jakieś rozwiązanie, dzięki, któremu użytkownik, który jest zalogowany na moim portalu internetowym, będzie mógł wrzucić film (dowolne rozszerzenie - dopuszczone na yt/vimeo) przez upload na mojej stronie, który od razu umieści film na zewnętrznym hostingu (typu vimeo/youtube- może jakiś inny?) na moim kanale i od razu film pojawi się również w odpowiednim dziale na mojej stronie i utworzy miniaturkę?

Generalnie zależy mi na uploadzie filmów nawet na mój serwer, tylko jak mi ktoś wrzuci 100 filmów po 100MB, to koszty są ogromne jak na początek działalności, nie mówiąc o transferze z odtwarzania tych filmów.

Wiem, że jest Api YT ale pod Zenda - niestety moja strona nie jest oparta w ogóle o Zenda i nie ma możliwości połączenia jej z Api Youtube, które znalazłem.

Macie jakieś rozwiązania tego problemu?

Z góry dzięki za podpowiedzi!
Łukasz
GG: 3483338
buliq
Jak z góry zakładasz że twoja strona nie ma możliwości połączenia się z API YouTube to jak chcesz się połączyć z Api Youtube? A może chcesz żeby ci udostępnić serwer, z nielimitowanym transferem?
gitbejbe
robiłem kiedyś coś ala demoty i też miałem trochę zabawy z linkami do filmów.

Nie wiem tylko dlaczego zależy Ci, aby filmiki pojawiały sie na Twoim kanale YT ? jaki w tym cel ?

ja problem rozwiązałem w ten sposób:

przy podaniu przez usera linku do youtube najpierw nalezy sprawdzić link do filmu i odpowiednio go przerobić tak aby nadawał się do wstawienia w iframe na stronie. Jak Ci się to uda, to z youtube api pobierasz informacje o danym filmiku na podstawie jego adresu (nie pamietam już jak to się pobiera a nie mam teraz dostępu do skryptu). W tego api możesz pobrać miniatury filmu. Ja je pobierałem na serwer i wraz z linkiem do filmu zapisywałem do bazy. Dzięki temu mozesz sobie wybrać, czy filmik ma odrazu być pokazany w iframe na stronie, czy ma być to tylko jego miniatura a po kliknięciu np przekierowanie do filmu czy coś w tym stylu. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie, bo jedyne co trzymasz u siebie na serwerze to link do filmu i jego miniatura.

dla innych portali z filmikami robi się tak samo. trochę to kłopotliwe bo trzeba najpierw rozpoznać kto z jakiego portalu chce wrzucić filmik.. dobrze byłoby do tego zrobić własnego/gotowego playera czy coś... niestety ja polegałem w pewnym etapie więc nic więcej Ci nic nie doradzę ;p
nutyorg
Wstawianie przez link mam już zrobione i rozwiązane tak samo jak na YT i Vimeo.
Strona mi wszystko ładnie konwertuje i nie ma z tym problemu.

Tylko mi chodzi o to, żeby user przez portal mógł wrzucić film z dysku na moją stronę.
Szukam narazie jakiegoś darmowego, albo nie drogiego rozwiązania. Strona jeszcze nie zarabia i nie stać mnie na hosting za 10tyś zł, żeby sobie każdy mógł wrzucać filmy o różnej wielkości, stąd moje pytanie czy można to zrobić przez jakieś API, lub inne portale, które coś takiego oferują.
Szukałem trochę czasu i nie mogę znaleźć, ale być może któryś z Was wyjadaczy, mógł na czymś już pracować i podpowiedzieć.

Buliq - co do Api Youtube, nie mam przystosowanej strony jak ZEND, ale może da się to zrobić w inny sposób? Nie odpisuj ironicznie, tak, że chcę czegoś za darmo i mam 15 lat, bo nie, strona mnie już kosztowała ponad 20k i myślę nad tańszymi rozwiązaniami na samym początku, ponieważ strona jeszcze nie zarabia.
Nie znam się konkretnie na cenach takich hostingów, ale można prosto przeliczyć niech 1000userów wrzuci film po 100MB i obejrzy go 10tyś osób - ceny kolosalne.
Youtube/Vimeo mają potężne serwery, które można przecież wykorzystać, tylko jak? smile.gif
gitbejbe
czaje biggrin.gif

http://www.daveismyname.com/tutorials/php-...utube-with-php/

ogólnie szukaj pod frazą " php upload to youtube " czy jakoś tak ;p

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.