Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]weryfikacja wieku - powrót do poprzedniej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nanillia
Witam,
Potrzebuję małej podpowiedzi jak zmodyfikować kod weryfikacji wieku na stronie by po kliknięciu "Potwierdzam, mam +18 lat" przekierowywał nie na index.php lecz na poprzednio otwieraną stronę. Kod działa prawidłowo gdy wchodzi się, na stronę główną lecz gdy klient otrzymuje wiadomość mail o zamówieniu i klika w link by pobrać fakturę wyskakuje okienko weryfikacji wieku i po potwierdzeniu wieku nie przechodzi z powrotem tylko przekierowuje na stronę główną.
Mój kod ageCheck.php - co powinnam wstawić zamiast index.php?
  1. <?php
  2. //Start session
  3.  
  4. /*
  5.  * First, we want to make sure they came to this ageCheck.php via a form.
  6.  * Then we can check to see if $_POST['valid_age'] is set, since it will only
  7.  * be set if they pressed the "I'm 21" button.
  8.  */
  9. if(isset($_POST)){
  10. if(isset($_POST['valid_age'])){
  11. /*
  12.   * Since they got here, it means they are of the right age.
  13.   * Now we set the session value.
  14.   */
  15. $_SESSION['age_verified'] = true;
  16. header("Location: index.php");
  17. }else{
  18. /*
  19.   * To young! Just re-direct them to Google.
  20.   */
  21. }
  22. }else{
  23. die("Trying to sneak in are we?");
  24. }
  25.  
  26. ?>

próbowałam wstawić coś takiego ale to nic nie pomogło:
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<a href="'.$_SERVER['HTTP_REFERER'].'">Wróć</a>';
  4.  
  5. ?>

Z góry dziękuję za pomoc
Turson
  1. <a href="java script: history.go(-1)">Back</a>
Damonsson
Hmmm problematyczne.

Albo wysyłaj już wtedy w mailu tego referer jakoś w GET.

Albo zapisuj URL czy tam Referer w sesji pod koniec, wtedy nawet jeśli otworzy się w nowym oknie, to w sesji będzie zapamiętana ostatnia strona na której był user i pod "wróć" podepnij tego URL z sesji.
nanillia
Cytat(TursoN @ 22.07.2013, 14:12:54 ) *
  1. <a href="java script: history.go(-1)">Back</a>

Próbowałam również ten sposób albo coś źle robię albo się tego w ten sposób nie da...

Sytuacja z linkiem w mailu jest przykładowa, podobnie będzie gdy ktoś umieśli link na forum do produktu lub gdy zapisze sobie stronę produktu do ulubionych w przeglądarce.

Jest to przy użytkowaniu sklepu kompletnie niewygodne! I może to zniechęcać użytkowników do korzystania ze sklepu a zależy mi by było odwrotnie.
Turson
Tą weryfikację wieku możesz zrobić inaczej. Nie jako oddzielną stronę, ale na tej aktualnej, jeśli potwierdzi okienko z JS się zamknie, jak nie to gdzieś przekieruje
nanillia
Widziałam na zagranicznych stronach fajne pop-up'y z weryfikacją wieku gdzie trzeba wpisać (lub wybrać z listy rozwijanej) datę urodzenia ale nie mam doświadczenie w pisaniu tego typu rzeczy....
JavaSciript nie jest moim ulubionym językiem.... poszukam jakiegoś tutoriala dla początkujących no chyba, że ktoś ma jakieś materiały jak to zrobić to chętnie poczytam :-)

--------------------------------------------
Zapomniałabym obsługę JS można wyłaczyć w przeglądarce a weryfikacja wieku musi być zawsze widoczna [takie mamy prawo] exclamation.gif!!
Więc nie mam co szukać tutoriali w JS bo to nie rozwiąże problemu.

baaasmiley.gif Nikt nie zna jakiegoś rozwiązania w php questionmark.gifquestionmark.gif
Java Script niestety odpada...
Gość
Cytat
Zapomniałabym obsługę JS można wyłaczyć w przeglądarce a weryfikacja wieku musi być zawsze widoczna [takie mamy prawo]

Pierwsze slysze takie glupoty, a jak to niby chcesz zrobic inaczej? cookie? rowniez mozna wylaczyc, sesja? ktora szybko wygasnie i co chwile bedzie trzeba akcptowac wiek? po ip? tez glupota

Raczej 99,9 % stron ma to zrobione na js i cookie bo inaczej poprostu sie nie da.

Robie tez wlasnie strone dla doroslych i weryfikacje wieku mam tak samo zrobione na js + cookie (taki popup) i bardzo mnie zastanowilo to, ze jest takie prawo, jak masz linka jakiegos do tego kodeksu karnego to poprosze chetnie przeczytam:D
nanillia
Kurcze nie mogę znaleźć artykułu [ale jeszcze będę szukać] - chodzi o to, że obowiązek weryfikacji wieku jest nałożony na sprzedawcę, więc ten komunikat nie może być np. wyświetlany tylko na stronie głownej, musi być widoczny "zawsze" przy pierwszym wejściu na stronę. O tym jak to ciężko technicznie wykonać i zagwarantować na stronie w 100% wiem bardzo dobrze.
Rozwiązanie Java Script - po wyłączeniu - nie wyświetla się komunikat
Rozwiązanie PHP - po wyłączenie cookies - komunikat wyświetla się na okrągło, przy każdym przejściu na np. podstronę co jest denerwujące

O bublach prawnych nie będę rozmawiać bo to temat rzeka dla przykładu jeden z absurdów http://www.dobreprogramy.pl/Polskie-prawo-...lnosc,6775.html
Uznajmy, że to poprostu mój wybór, że chcę to zrobić w PHP.

Gość
Bubel bublem jakich pelno w naszym prawie ale nie dochodzmy do absurdow, z Twpjej wypowiedzi wynika ze na kazdej podstronie powinienem widziec komunikat i na kazdej podstronie potwierdzac swoj wiek, widzialas kiedys na jakiejs stronie taki absurd?

To Twoja sprawa jak chcesz zrobic, nie wnikam ale nie pisz glupot ze takie prawo itp i ze tak trzeba bo gdyby tworcy stron zwracali uwage na takie absurdy to zadnej strony by nie bylo, przyklad:

Cytat
Według polskiego prawa strony internetowe aktualizowane częściej niż raz w roku to prasa. Dlatego też należy je rejestrować w sądzie jako czasopisma. W przeciwnym wypadku ich prowadzenie jest nielegalne.

Dobre...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.