Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]kolory
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FajnyZiomek
Witam .. Mam problem z kolorami ponieważ zrobiłem sb funkcję która dzięki jakimś znakom pogrubia kolor ( jest troszeczke ciemniejszy ) lecz czasami kolor przyciemniony jest wgl inny

gdy mam zmienna color
a ta przyciemniona co color + 5000
no ale jak mowilem czasami wgl to nie działa poniewaz jest pomaranczowy kolor a zmienia na niebieski ;/ więc jaka sume dodaac/odjac/pomnozyc/podzielic aby zmienna color była troszke ciemniejsza
Kshyhoo
Cytat(FajnyZiomek @ 30.07.2013, 21:42:44 ) *
Witam .. Mam problem z kolorami ponieważ zrobiłem sb funkcję która dzięki jakimś znakom pogrubia kolor ( jest troszeczke ciemniejszy ) lecz czasami kolor przyciemniony jest wgl inny

gdy mam zmienna color
a ta przyciemniona co color + 5000
no ale jak mowilem czasami wgl to nie działa poniewaz jest pomaranczowy kolor a zmienia na niebieski ;/ więc jaka sume dodaac/odjac/pomnozyc/podzielic aby zmienna color była troszke ciemniejsza

A możesz uściślić swoją wypowiedź?
FajnyZiomek
color = FF0000 - normalny czerwony
color2 = FF0000 + 5000 - bordowy

no i mniej wiecej działa ale chce aby te ( + 5000 ) zamienić na inne znaki ponieważ miedzy color a color2 nie ma prawie różnicy..

Kshyhoo
Źle do tego podchodzisz.
#RRGGBB - podanie kolejno wartości każdej składowej kolorów podstawowych:
czerwonego RR (red)
zielonego GG (green)
niebieskiego BB (blue).
Wszystkie te liczby muszą być dwucyfrowe i są zapisane w systemie szesnastkowym, w którym mamy 16 cyfr podstawowych: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F.
Przykładowo: liczba szesnastkowa B5 oznacza w systemie dziesiętnym 181 (11*16 + 5 = 181).
Czyli musisz dodawać wartości do każdej grupy.
FajnyZiomek
ok dzieki a da się przy jakieś funkcji pogrrubić kolor RGB ?
Kshyhoo
Cytat(FajnyZiomek @ 31.07.2013, 20:41:02 ) *
ok dzieki a da się przy jakieś funkcji pogrrubić kolor RGB ?

Pogrubić?
FajnyZiomek
TAK
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.