Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML]Dwa formularze na jednej stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elbow
Witam,

Muszę stworzyć formularz rejestracyjny, w którym będzie możliwość zarejestrowania osoby fizycznej jak i firmy, a nie chce tworzyć dwóch różnych formularzy na dwóch różnych podstronach.

Chciałbym, żeby to wyglądało w ten sposób, żeby domyślnie wyświetlał się formularz dla osoby fizycznej, ale na początku formularza za pomocą przycisku radio była możliwość wyboru i gdy ktoś chce się zarejestrować jako firma to po kliknięciu "firma" formularz dla osób fizycznych zniknie, a rozwinie się dla firm.

Czy ktoś jest w stanie podsunąć mi pomysł jak to zrobić?
chmiello
najłatwiej w jQuery na zdarzenie zmiany sprawdzić które radio jest zaznaczone i na podstawie tego wyświetlasz jeden, albo drugi formularz
Elbow
a za pomocą samej JS tego nie zrobię? Nie kminię w ogóle jQuery i tych wszystkich bibliotek do tego.
freemp3
Możesz zrobić jeden formularz, który będzie zawierał wszystkie pola zarówno dla firmy jak i osoby prywatnej. Możesz oznaczyć przy pomocy klasy lub innego atrybutu, które pola są wspólne, a które przeznaczone dla firmy lub osoby. Przy pomocy radio buttona możesz pokazywać/ukrywać pola które pasują do firmy lub osoby prywatnej.
Przykład masz tutaj:
http://www.panel.replikant.eu/zarejestruj
Elbow
Cytat(freemp3 @ 31.07.2013, 09:57:41 ) *
Możesz zrobić jeden formularz, który będzie zawierał wszystkie pola zarówno dla firmy jak i osoby prywatnej. Możesz oznaczyć przy pomocy klasy lub innego atrybutu, które pola są wspólne, a które przeznaczone dla firmy lub osoby. Przy pomocy radio buttona możesz pokazywać/ukrywać pola które pasują do firmy lub osoby prywatnej.
Przykład masz tutaj:
http://www.panel.replikant.eu/zarejestruj

Dokładnie o coś takiego mi chodzi. Ale nadal nie wiem jak to zrobić biggrin.gif Sorry jestem zielony.
aras785
Proste...

onClick...

+

1. $('#formularz_prywatny').css('display','block');
  2. $('#formularz_firmowy').css('display','none');

i na odwrót smile.gif
chmiello
za pomocą samego JS też to zrobisz, ale zdecydowanie zajmie Ci to wiele więcej czasu i więcej kodu.

w jQuery wyglądało by to mniej więcej tak (uwzględniając poprzednią odpowiedź, sugerującą użycie klasy :

dla pół które mają być widoczne tylko dla firmy robisz klasę "firma", dla pól dla osoby prywatnej klasa "prywatna"

robisz, sobie radia, nazywasz je jakoś, np name="wybor" i jednemu dajesz value firma, a drugiemu prywatna

i później w kodzie jQuery piszesz:
  1. $( document ).ready(function() {
  2. $('input:radio[name="wybor"]').change(function(){
  3. if($(this).val() == "firma"){
  4. $('.firma').show();
  5. $('.prywatna').hide();
  6. } else {
  7. $('.firma').hide();
  8. $('.prywatna').show();
  9. }
  10. });
  11. });

i ot cała filozofia tongue.gif (do działania podpinasz tylko bibliotek jquery do stronki, to jest jedna linijka)

///////////////

Sorki nie zauważyłem odpowiedzi aras785 - ale w sumie to prawie to samo napisaliśmy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.