<ul class="menuul"> <li><a href="glowna">Strona główna</a></li> <li><a href="akcesoria">Telefony</a></li> <li><a href="">Ciekawostki</a> <ul class="podmenu" style="padding-left:0;"> <li><a href="historia">Historia</a></li> <li><a href="motorola">Motorola</a></li> <li><a href="smartfon">Smartfon</a></li> <li><a href="qwerty">qwerty</a></li> <li><a href="zestaw">Zestawy</a></li> <li><a href="aplikacje">Aplikacje</a></li> <li><a href="gry">Gry</a></li> <li><a href="szkody">Szkody</a></li> <li><a href="funkcje">Funkcje</a></li> <li><a href="ladowarka">Ładowarki</a></li> <li><a href="baterie">Baterie</a></li> <li><a href="nawigacja">Nawigacja</a></li> <li><a href="aparat">Aparat</a></li> <li><a href="przyszlosc">Przyszłość</a></li> </ul> </li> <li><a href="galeria">Galeria </a></li> </ul>
Natomiast mój plik css dotyczący tego fragmentu wygląda tak
.menuul li { list-style:none; display:inline; line-height:30px; position:relative; } .menuul li:hover ul { height:auto; } .menuul li a { display:inline-block; width:auto; color:#fff; text-decoration:none; text-transform:uppercase; text-shadow:1px 1px 1px #000; -moz-text-shadow:1px 1px 1px #000; -webkit-text-shadow:1px 1px 1px #000; #padding:14px 30px; padding:5px 30px 5px 30px; font-size:12px; font-weight:bold; } .mnuul li a:hover { color:#fff; } .podmenu { font-size:10px; margin:0; background-color:#03a9d9; position:absolute; left:5px; overflow:hidden; height:0; width:100%; padding-left:-30px; #padding-right:30px; text-align: center; } .podmenu li{ border-bottom: 2px dashed #6cbfe7; font-size:10px; margin:0; padding:0; text-align: center; }
Niestety rozwiajne menu nazwane "podmenu" używa właściwości z "menuul" bo się w nim zawiera. Jak zrobić, żeby nie brało tych właściwości?
Jeszcze mam pytanie na przyszłośc, ktore w tym przypadku też mne nurtuje.
Jeśli chciałabym użyć "hover" do tego roziwjanego menu to w jaki sposob mam to zapiać w css? Ponieważ tak nic nie wychodzi:
.podmenu li hover{ }