Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pól wyboru
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ZeTu
Witam

Moim kolejnym problemem jest odczytywanie w php z pól wyboru "checkbox". A dokładnie, to przez js dodaje dodatkowe pola i daje nazwe np. "jakiesdane[]" i pobieram przez for(), ale problem w tym, ze gdy zapisuje, to te które nie zaznacze, to nic nie powinno wyświetlić, a wyświetla, to co jest w tym co zaznacze w kolejnym polu, domyślnie jest "on", jak dobrze pamiętam (teraz nie ma mnie w domu więc nie sprawdzę czy na pewno).

Np.: mamy listę osób i ich dane w polach input i gdy chce dodać kolejną, to przez js, a gdy zapisuje dane i w id=1,2,3 nie zaznacze pola checkbix a w id=4, 5 tak, to przesówa tak jakby to w id=1,2 zaznaczylo czyli przesówa i dodaje do pierwszych, tak jakby w ogóle nie widziało tych których nie zaznacze :/
Spawnm
Pokaż kod.
Jeśli dobrze przebrnąłem przez opis twojego problemu to w skrócie masz np 5 pól checkbox i nawet jesli zaznaczysz te z końca to po przesłaniu danych zaznaczają się pierwsze pola.

Problem rozwiążesz generując pola checkbox pętlą używając in_array.
Przykładowo masz do wygenerowania pola z value=[1=>'tak',2=>'nie',3=>'cos',4=>'tu',5=>'jest'] oraz przesłaną tablicę post=[2,4,5],
aby dokonać poprawnego zaznaczenia dajesz
  1. foreach($value as $key => $val) {
  2. $check = in_array($key, $post)? '' : ' checked="checked" ';
  3. echo '<input type="checkbox" name="'$key.'[]" '.$check.'>'.$val ;
  4. }
ZeTu
Wierz, nie mogę teraz powiedzieć czy o takie coś chodziło, czy nie, bo teraz nie mam za bardzo czasu, ale jak będę miał to sprawdzę i jak to będzie to o co mi chodzi, to dam ci "Pomógł" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.