Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WordPress czy własny CMS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiciu010
Cześć,

Zamierzam klientom oferować wykonanie prostych stron www dla ich firmy. Coś na wzór: http://grupakena.pl/

Moje pytanie jest takie. Czy lepiej stworzyć własny cms i na nim opierać strony czy może lepiej czas potrzebny na napisanie cmsa poświęcić na dokładne poznanie wordpressa i na nim budować strony?

Czy klienci często zwracają uwagę czy wolą wordpress czy autorski cms?
Interesują mnie również z zagranicy (Wielka Brytania, Niemcy), czy wiecie może co wolą?
rtech.projekty.php
Żaby pisać od nowa swojego CMS'a musisz być naprawdę dobry w dziedzinie PHP/SQL/JS/CSS/XHTML.
Pisanie takich rzeczy od nowa to świetny sposób na nabranie doświadczenia, ale często zaczynając taki swój projekt
nie jesteśmy świadomi problemów jakie mogą wyniknąć.
CMS to nie jest taka mała pierdółka jak może się wydawać.
Osobiście używam na proste strony o jakich wspominasz Joomla 1,5 bo mam gotowy CMS z ogromną ilością
dodatków wszelkiego typu.
Sama jednak nauka pisania komponentów, modułów czy pluginów do Joomli zajęła dużo czasu.
Z pomysłu własnego CMS'a wycofałem się dawno.
Używam własnego rozwiązania, ale nie do stronek www typu miniportal+galeria+forum, a do dedykowanych rozwiązań pod przeglądarkę, których
po prostu na rynku nie ma lub mnie nie zadowalają.

Wracając do pytania co wolą klienci - nie ma reguły.
Spotkałem klientów, którzy wręcz narzucali Joomlę czy Typo3, a spotkałem tez takich, których to kompletnie nie interesowało.
Staraj się jednak przewidzieć zapotrzebowanie klienta.
Jeśli klient po odebraniu projektu będzie chciał szybko dodać forum, to możesz mieć problem jeśli projekt stoi na własnym
CMS'ie do którego moduł forum nie jest jeszcze wogóle napisany (oczywiście to tylko przykład).
BenekeX2
Ja jestem w trakcie pisania własnego CMS'a i musze powiedzieć że nie jest łatwo zwłaszcza biorąc pod uwagę, że robie to w ramach nauki php/js.
Jest mnóstwo pierdół o których trzeba myśleć naraz i je obsłużyć... przepisywałem go juz chyba 3 razy biggrin.gif ale nauczyłęm się sporo i naucze pewnie jeszcze więcej więc według mnie warto.

Z tym że znam dość dobrze Wordpressa i dla klientów tworze strony opierając się na nim.
Z czasem jak skończe CMS'a to chce się na niego przesiąść. Tobie polecam zrobić podobnie. Nauka wordpressa nie zajmie Ci dużo czasu ... przyjmniej 10 razy mniej niż napisanie swojego. Jak już ogarniesz wordpressa to możesz obsługiwać klientów i w miedzy czasie pisać swojego.

Wordpress'a ma takie zalety, że po pierwsze jest gotowy i ma sporo pluginów które możesz dodać jednym kliknieciem. Jednak przekonasz się że większość wymagań klientów zamyka się w 10 pluginach, więc czemu nie możesz mieć ich wbudowanych w swojego CMS'a ? SLider ? Galeria ? Forum ? Języki ? w czym problem ?

Problem pojawia się gdy klient wymaga dedykowanego dla niego rozwiązania a pluginu do wordpressa nima wtedy dużo łatwiej dopisać takie coś do swojego CMS'a którego znasz na pamięć niż do wordpressa do którego musisz się dostosować pisząc swój plugin.

Podsumowując moja rada: Ogarnij wordpressa i popracuj troche z klientami wtedy z doświadczenia będziesz wiedział czego oni wymagaja i jak podchodzą do sprawy i wtedy na podstawie tych doświadczeń napisz swojego CMS'a który to ogarnie i będzie łatwiej rozudowywalny dla ciebie w przyszłości.
gitbejbe
tak jak kolega wyżej

Wordpress i w między czasie pisz własnego CSM'a - ale tylko dla siebie. Z początku cięzko wordpress wchodził mi w krew ale po 2 dniach analizy jego działania nie wyobrażam sobie teraz z niego nie korzystać - jęsli chodzi o CMS'y. Własny CMS to kupa czasu i błędów które trzeba ciągle poprawiać. Jeśli 1 raz będziesz pisać własnego CMS'a to masz to gwarantowane na 10000%, że będzie on źle napisany i finalnie będzie on do wyrzucenia lub do przepisania na nowo ; ) Mimo to to naprawde świetna lekcja nauki i każdy programista powinien tego doświadczyć. Ale dla klientów tylko wordpress - masz pewność poprawnego działania, łatwego zarządzania i rozbudowaywania + soe. Co bys nie robił to i tak nie przebijesz kilku lat pracy doświadczonych osób : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.