Ja jestem w trakcie pisania własnego CMS'a i musze powiedzieć że nie jest łatwo zwłaszcza biorąc pod uwagę, że robie to w ramach nauki php/js.
Jest mnóstwo pierdół o których trzeba myśleć naraz i je obsłużyć... przepisywałem go juz chyba 3 razy

ale nauczyłęm się sporo i naucze pewnie jeszcze więcej więc według mnie warto.
Z tym że znam dość dobrze Wordpressa i dla klientów tworze strony opierając się na nim.
Z czasem jak skończe CMS'a to chce się na niego przesiąść. Tobie polecam zrobić podobnie. Nauka wordpressa nie zajmie Ci dużo czasu ... przyjmniej 10 razy mniej niż napisanie swojego. Jak już ogarniesz wordpressa to możesz obsługiwać klientów i w miedzy czasie pisać swojego.
Wordpress'a ma takie zalety, że po pierwsze jest gotowy i ma sporo pluginów które możesz dodać jednym kliknieciem. Jednak przekonasz się że większość wymagań klientów zamyka się w 10 pluginach, więc czemu nie możesz mieć ich wbudowanych w swojego CMS'a ? SLider ? Galeria ? Forum ? Języki ? w czym problem ?
Problem pojawia się gdy klient wymaga dedykowanego dla niego rozwiązania a pluginu do wordpressa nima wtedy dużo łatwiej dopisać takie coś do swojego CMS'a którego znasz na pamięć niż do wordpressa do którego musisz się dostosować pisząc swój plugin.
Podsumowując moja rada: Ogarnij wordpressa i popracuj troche z klientami wtedy z doświadczenia będziesz wiedział czego oni wymagaja i jak podchodzą do sprawy i wtedy na podstawie tych doświadczeń napisz swojego CMS'a który to ogarnie i będzie łatwiej rozudowywalny dla ciebie w przyszłości.