Cytat(Posio @ 3.09.2013, 07:03:58 )

Pobieranie wyników z bazy i jakaś pętla zależnie od tego jak pobierzesz wyniki.
eg.
foreach($sql as $s) {
echo '<option>'.$s['miejsce'].'</option>'; }
to tylko przykład

A to, czy miejsce jest wolne czy nie, załatw w bazie danych, dodaj pole np status - boolean przyjmij ze 0- wolna 1-zajęta i tworzysz 2 zapytania i wyświetlasz opcje za pomocą pętli

Tak zerkam na twój kod, i to nie jest ani czytelne, ani do konca nie wiadomo o co chodzić, no i te zmienne z wielkiej litery. Niby php nie narzuca uzywania małych, ale wygląda to schludniej, czytelniej, no i łatwiej Ci później będzie przejsc na jakiś Język gdzie nazewnictwo jest już troszkę narzucone. Z tego co mogę jeszcze pomóc, to dla lepszej orientacji w kodzie bo teraz może pamiętasz wszystkie skróty np. $RES i $RET ale gdy przyjdzie coś większego to już się nie połapiesz.
Dlatego zamiast $AMK używaj czegoś w stylu $alaMaKota albo $ala_ma_kota
Hej, dziękuję za podpowiedzi, bardzo mi się przydały jeśli chodzi o konstrukcję warunków natomiast nie bardzo ale działa tak jak chciałem. Mianowicie jak wspomniałem chodzi o wygenerowanie 2 list z których pierwsza pokazuje miejsca gdzie znajdują się palety, druga zaś miejsca wolne.
natomiast jak sugerujesz wpisywanie czy jest zajęte czy nie nie wchodzi w gre ponieważ musze wiedzieć nieco więcej, muszę wiedzieć jaki jest numer palety która w danym miejscu się znajduje.
Podaj jakiś prosty przykład jak to powinno wyglądać. Jak już pisałem jestem bardzo "młodym" PeHaPowcem, dopiero sie uczę zesztą sam I wszystko co wiem na temat PHP to że jest

Dlatego właśnie zapisaelm się na to forum żeby słuchając doświadczonych nauczyć się nieco więcej I nieco szybciej

Oczywiście nie chcę "ryby" wolę "wedkę" I sam sobie "nałapię ryb".
Więc do dzieła

Napisałe się, napisałem I w końcu w międzyczasie przyglądałem się temu co napisałeś . Zrozumiałem I faktycznie, te dwa warunki wystarczą aby wybrać w bazy pola z I bez palet. Ale czy w jednym zapytaniu oba warunki da się zrealizować aby wygenerowały się dwie osobne listy
rozwijane ?
A w jaki sposób ?
Pozdrawiam
amator
Nie moge sobie poradzić ....
jeśli samo generowanie 2 list daję radę zrobić to już wysyłanie danych do bazy coś mi nie idzie I nie wiem dlaczego.
Wziąłem się za sposób, żeby być pwenym jakie dane przechodzą a jakie nie.
Na początku sprawdzam czy przechodzą mi dane w zmiennych POST - przechodzą
następnie dla porządku albo I nie przepisuje dane z POST do zmiennych newplace I oldplace
co widać na załączonym obrazku
require('includes/connection.php');
echo "<br>------------------------------------------------------------<br>";
echo $_POST['hired'].' pełne ';
echo $_POST['free'].' puste <br>';
$oldplace = $_POST['hired'];// próbowałem podstawiać zamiast danych z $_POST konkretne dane ale dalej nie pomaga, przy próbie odczytu z bazy nic sienie dzieje
$newplace = $_POST['free'];
echo $oldplace.' oldplace ';// tu pokazuje mi przepisane dane z $_POST'ów
echo $newplace.' newplace <br>';
// odczyt numeru palety znajdującej się na miejscu $oldplace
$pytanie = "SELECT pallet_nr FROM places WHERE place_id = $oldplace"; // I tu nic nie otrzymuję
if(!$dane['place_id']) {
}
echo ' Miejsce skladowania: '.$dane['place_id'].' Paleta nr: '. $dane['pallet_nr'].' id rekordu: '.$dane['id'];
//$update = "UPDATE places SET pallet_nr = $dane[pallet_nr] WHERE place_id = $_POST[free]";
//if(!isset($dane['pallet_nr'])){ echo 'Coś nie halo!';}
//$result=mysql_query($update);
// if(!$update) {
// echo "There was an error";
// if($update) {
// echo 'F.... off ... its done ';
// }
// }
//echo $oldplace.'- '.$dane['place_id'].' was transferred to: '.$newplace.'- '.$dane['pallet_nr'].'<br>';
//echo "<br>------------------------------------------------------------<br>";
Gdzie tkwi błąd