Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wejście na stronę tylko z określonej sieci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jakis_login
Witam
Mam stronę internetową i w swoim biurze kilka komputerów. Chciałbym aby do tej strony mieli dostęp tylko ludzie którzy są w biurze i nikt poza tym, dodam że w grę nie wchodzi to aby jeden komputer pracował non-stop, ip też mam zmienne. Co radzicie?
fate
wersja offline ma byc?
to
PENDRIVE
redeemer
Rozumiem, że strona stoi gdzieś na zewnątrz poza biurem? Jeżeli masz tam taką możliwość i umiejętności to najlepiej stworzyć VPN. Jeśli nie to rozważałbym "przenieść stronę" na serwer/komputer, który jest w sieci lokalnej u Ciebie w biurze.
jakis_login
ale chodzi mi o to ze wszystkie komputery muszą być wyłączone przez noc
Wazniak96
.hatacces -> katalog chroniony hasłem smile.gif
jakis_login
ale wtedy jeśli znam hasło to z innego miejsca na ziemi także będę mógł się dostać na stronę a tego nie chce.
redeemer
W przypadku serwera u Ciebie w biurze w sieci lokalnej, przecież nie musisz trzymać go włączonego 24h. Zamykasz biuro - wyłączasz, otwierasz - włączasz.
jakis_login
nie to raczej nie przejdzie bo pracownik może przyjść szybciej ode mnie a moje biuro z komputerem jest zamknięte. Nie jakiejś innej metody?
redeemer
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wake_on_LAN

"Od czasu powstania płyt głównych typu ATX, komputer nigdy nie jest całkowicie wyłączony. Po jego wyłączeniu pracuje zasilacz dostarczając jedno z napięć (5V), co umożliwia czuwanie niektórym elementom komputera. Włączenie komputera polega na wysłaniu sygnału do zasilacza, że ma zacząć dostarczać wszystkie napięcia do wszystkich elementów komputera. Takim sygnałem może być wciśnięcie przycisku "Power" na obudowie komputera, przerwanie wygenerowane modemem, zegar (jeśli ustawiliśmy taką opcję w BIOS), czy też odbiór specjalnego pakietu (Magic Packet) przez kartę sieciową."
Rikard
Jak masz stałe IP to ja bym proponował jednak .htaccess i
  1. order deny,allow
  2. deny from all
  3. allow from ADRES_IP

A jak nie to w php gdzieś na początku warunek który sprawdza czy IP jest ok, a jak nie to żeby wypisało błąd:
  1. if ($_SERVER['REMOTE_ADDR']=="ADRES_IP") {
  2. //pokaż stronę
  3. } else {
  4. echo "Brak dostępu";
  5. }
Damonsson
Rozrysuj stronę na kartkach, zrób xero i rozdaj każdemu pracownikowi...

Dyn DNS -> .htaccess -> blokada na ip

Najszybciej, najprościej.

Albo porządnie, jak ktoś wspomniał niżej: VPN. Jednak podejrzewam, że może Cię to przerosnąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.