Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]"Niestale" :) IP serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Hej,
Poniewaz ch.o.ry dostawca internetu nie daje stalego IP i po kazdej najdrobniejszej nawet awarii router dostaje nowe IP i za kazdym razem mam problem z dostepem a czasem zapomina mi sie sprawdzic i zapisac sad.gif

Potrzebuje wiéc cos takiego co pozwoli w chwili zmiany adresu odczytanie nowego i wysanie na maila. Wiem jak sprawdzic lokalny adres IP czy wchodzacy ale ... to za malo smile.gif Serwer znajduje sie za routerem z przekierowaniem portów. Chyba, ze jest opcja sprawdzenia IP w/g MAC adresu, wtedy nie ma problemu - jesli taka mozliwosc istnieje choc nie sadze.

No i nie moge sie z domu dostac ani do www ani do ftpa czy bazy a musze czasem troche po klepac ;(.
Czy trzeba moze zrobic to z poziomu systemu ?
jaki program pracujacy w tle i reagujacy na ewentualne zmiany IP na serwerze.
macie jakies patenty, pomysly albo inne idee co z tym mozna zrobic ?

Pozdrawiam
phpamator
Crozin
DynDNS, no-ip?
php__amator
nio

Wlasnie wczoraj po pracy znowu mi to zrobili skubancy, zapisalem adres, dotarlem do domu, chce sie zalogowac a tu zonk.
Zmienilo sie iP i pozamiatane.
Musze cos z tym zrobic a firma nie chce specjalnie dla mnie placic ekstra za stale ip sad.gif
Najprosciej bedzie zainstalowac Teamviewer albo crossloop'a ale jak to sie zachowa ? czy kazdorazowo bedzie sie zmienial ID ?
Musze to sprawdzic.
Tak czy siak, jesli znacie jakies inne, pewne sposoby bardzo prosze o podpowiedz.

pozdrawiam
php ama/n/tor
mar1aczi
Pofatygowałeś się i zerknąłeś na frazy, które podał Crozin? Jeśli tak, to już wiesz, że to jest rozwiązanie na Twoje bolączki. Pytanie, czy masz dostęp do rutera, który "łączy" serwer ze światem? Jeśli tak to zajrzyj w jego konfigurację, możliwe, że jest tam miejsce na skonfigurowanie którejś z usług wspomnianych przez Crozin'a.
php__amator
eeeee jeszcze nie ale zaraz to zrobie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.